Διήμερο εργαστήριο συγγραφής παραμυθιού, κατασκευής χειροποίητου βιβλίου, και εμψύχωσης μιας ιστορίας, για ενήλικες, διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σεμινάριο που απευθύνεται σε όσους αγαπούν να μαθαίνουν και να πειραματίζονται παίζοντας με τις λέξεις, τις εικόνες και τις κατασκευές, και:

  • εμπνέεται από τα παραμύθια, παραδοσιακά και σύγχρονα, και τα αξιοποιεί ως έναυσμα για δημιουργικές δραστηριότητες.
  • παρακολουθεί τις γοητευτικές περιπέτειες μιας ιστορίας από τη στιγμή που γεννιέται στη φαντασία μας, αποτυπώνεται έπειτα στο χαρτί, γίνεται ένα μοναδικό βιβλίο με χειροποίητες σελίδες, αλλά και ετοιμάζεται για μια μικρή παράσταση κουκλοθεάτρου.

Η δομή του εργαστηρίου, που θα εμψυχώσει η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Αλεξάνδρα Σέλελη, αποτελείται από θεωρητικές παρουσιάσεις και βιωματικές δραστηριότητες και έχει ως εξής:

-Μέρα 1η (5/6, 11:00-16:00): Γνωριμία των μελών της ομάδας. Με προβολή παρουσίασης και συζήτηση προσεγγίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παραμυθιού ως  αφηγηματικού είδους και γίνεται αναφορά στα μικρά «μυστικά» που κρύβονται πίσω από τη σύνθεση μιας ιστορίας. (Το παραμύθι, ορισμοί και προσδιορισμοί / Πού κρύβεται η έμπνευση; / Ένας ήρωας γεννιέται / «Πλέκοντας» την υπόθεση / Δίνοντας στυλ στην ιστορία). Οι συμμετέχοντες, με αφορμή μια σειρά από δραστηριότητες-παιχνίδια, δοκιμάζουν τρόπους που μπορούν να κεντρίσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Στη συνέχεια παίρνουν ένα σακουλάκι που περιέχει «κλειδιά» για να δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες την πλοκή της ιστορίας τους στη συνάντηση της επόμενης ημέρας. Η συνάντηση ολοκληρώνεται με εργαστήριο κατασκευής χαρτιού, που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του χειροποίητου βιβλίου.

– Μέρα 2η (6/6, 10:00-15:00): Η μέρα είναι αφιερωμένη στις κατασκευές με αφορμή την ιστορία-παραμύθι που έχουν γράψει οι συμμετέχοντες την προηγούμενη ημέρα. H συνάντηση ξεκινά με τη συγγραφή μιας σύντομης ιστορίας με αφορμή τα «σακουλάκια της έμπνευσης» που έχουν διανεμηθεί στους συμμετέχοντες. Ακολουθεί ανάγνωση των κειμένων και συζήτηση. Με την προβολή παρουσίασης με τίτλο: «Το βιβλίο: μια γοητευτική ιστορία, μια μοναδική κατασκευή», δίνονται οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της γραφής και την παράλληλη εξέλιξη της μορφής του βιβλίου. Οι συμμετέχοντες διακοσμούν τις σελίδες της ιστορίας τους, αξιοποιούν το χειροποίητο χαρτί τους και γνωρίζουν μεθόδους βιβλιοδεσίας για να κατασκευάσουν το έργο τους. Το τελευταίο μέρος του εργαστηρίου αφορά στην εμψύχωση της ιστορίας-παραμυθιού. Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν ένα «κουκλοθέατρο τσέπης» και τους πρωταγωνιστές του.

Τόπος διεξαγωγής εργαστηρίου: Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και στο Βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο – Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Τηλ. επικοινωνίας: 2531022411

Πληροφορίες: Νάγια Δαλακούρα