Τον Σεπτέμβριο αρχίζουν οι κληρώσεις του υπ. Οικονομικών και θα γίνονται κάθε μήνα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την απόδοση ηλεκτρονικών λαχνών σε όσους έχουν πραγματοποιήσει πληρωμές με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα και τη διενέργεια κληρώσεων για την απονομή χρηματικών επάθλων 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς κάθε μήνα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κλήρωση και οι πρώτοι 1.000 τυχεροί θα λάβουν το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ έκαστος.

Ύστερα από αναμονή και αναβολές πολλών μηνών το σχετικό εγχείρημα βρίσκεται στην τελευταία φάση υλοποίησής του, καθώς είναι ζήτημα ημερών η υπογραφή της σχετικής απόφασης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται επίσης οι διαπραγματεύσεις και η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις τράπεζες για τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε χρόνο θα μοιράζονται 12.000.000 ευρώ (1.000.000 ευρώ κάθε μήνα) στους τυχερούς που θα προκύπτουν από την κληρωτίδα. Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η «φορολοταρία», που αναμένεται να αρχίσει εντός του Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσει ως εξής:

Οι τράπεζες θα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό της δαπάνης που έχει πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Τα στοιχεία αυτά θα τα επεξεργαστούν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ώστε να ταυτοποιηθούν οι δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα με τους ΑΦΜ των φορολογουμένων που θα μπαίνουν στην κλήρωση. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδεται σε κάθε φορολογούμενο – ΑΦΜ συγκεκριμένος αριθμός ηλεκτρονικών λαχνών (π.χ. ένας λαχνός ανά 1.000 ευρώ δαπάνης με πλαστικό χρήμα).

Στη συνέχεια θα διενεργούνται ηλεκτρονικές κληρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, από τις οποίες θα προκύπτουν οι τυχεροί που θα κερδίζουν το χρηματικό έπαθλο.

Ο αριθμός των λαχνών θα δίνεται με στάθμιση, έτσι ώστε να μετρούν περισσότερο στη φορολοταρία πολλές συναλλαγές των λίγων ευρώ η καθεμιά και λιγότερο μια συναλλαγή μεγάλου ποσού. Αυτό θα γίνεται καθώς προτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών να προμοτάρουν την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών σε POS για μικροσυναλλαγές, καθώς σε αυτές είναι πιο πιθανόν να μην εκδοθεί απόδειξη από την ταμειακή μηχανή.

Η λοταρία θα μοιράζει κάθε χρόνο το ποσό των 12.000.000 ευρώ, δηλαδή 1.000.000 ευρώ μηνιαίως. Το χρηματικό έπαθλο θα είναι 1.000 ευρώ ανά τυχερό, δηλαδή κάθε μήνα θα κληρώνονται 1.000 τυχεροί. Μετά την κλήρωση το χρηματικό έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογουμένου μέσω του ΤΑXIS.

Εντός του φθινοπώρου θα πραγματοποιηθεί και μια μεγάλη κλήρωση, με βάση τα δεδομένα ηλεκτρονικών συναλλαγών του πρώτου επταμήνου του έτους, κατά την οποία θα μοιραστεί στους τυχερούς φορολογουμένους το ποσό των 7.000.000 ευρώ.

Πηγή: Dimokratianews.gr