Ενώ κάποτε ο πολιτικός γάμος επιλεγόταν από τα ζευγάρια ως μια λύση ανάγκης, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι μελλόνυμφοι αποφασίζουν να περάσουν το κατώφλι ενός δημαρχείου, αντί να ανέβουν τα σκαλιά μιας εκκλησίας. Σε αυτό συνέβαλε και η οικονομική κρίση, καθότι ο πολιτικός γάμος προκρίνεται από τα ζευγάρια ως οικονομικότερος σε σύγκριση με τον θρησκευτικό. Και πράγματι, το κόστος της τέλεσης πολιτικού γάμου στη χώρα μας ξεκινάει από τα 15 μόλις ευρώ, που είναι η αξία του σχετικού παραβόλου, φτάνοντας όμως και σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ, σε δήμους που βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς.

Στον Δήμο Κομοτηνής το ισχύον τέλος για την τέλεση πολιτικού γάμου ανέρχεται σε 100 ευρώ όταν οι μελλόνυμφοι είναι δημότες Κομοτηνής και σε 150 ευρώ όταν πρόκειται για ετεροδημότες. Τα συγκεκριμένα ποσά αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν σε λίγες εβδομάδες, καθότι έχει ήδη προωθηθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου εισήγηση για τη μείωση του σχετικού τέλους. Συγκεκριμένα, η εισήγηση προβλέπει μείωση σε ποσοστό 50%, τόσο για τους δημότες, όσο και για τους ετεροδημότες, ώστε τα αντίστοιχα ποσά να διαμορφώνονται σε 50 και 75 ευρώ. Μετά από την Οικονομική Επιτροπή, την εν λόγω μείωση θα κληθεί να εγκρίνει και το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε στη συνέχεια να τεθεί σε ισχύ.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, σημείωσε ότι «η μείωση του τέλους τέλεσης πολιτικού γάμου αποτελεί συνέχεια των μειώσεων που κάναμε σε άλλους τομείς, όπως στα τέλη κοινόχρηστων χώρων, στα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες και στα τέλη για ΑΜΕΑ», για να προσθέσει ότι «τα οικονομικά μας πλέον το επιτρέπουν».