«Buffer capacities for addressing temporary shortcomings in extraordinary disasters», είναι ο τίτλος προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μέσω του οποίου σύμφωνα με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής κ. Φελίνα Καζάκου, δύνανται οι συμμετέχοντες φορείς να χρηματοδοτηθούν από 40% έως και 100% για ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές καταστροφές (πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα, στήριξη ευπαθών και πληγέντων πολιτών, προμήθεια εναέριου μέσου για την αερομεταφορά θυμάτων ή και ασθενών).

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξη «Εμείς…η πόλη», έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέροντας στην εισήγησή της:

«Μάρτυρες όλοι μας, των επιπτώσεων των έντονων καιρικών φαινομένων στον Δήμο μας, στη χώρα μας και παγκοσμίως. Ο σωστός σχεδιασμός και η έγκυρη πρόληψη θα μας βοηθήσουν τα επόμενα χρόνια στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Ο Δήμος Κομοτηνής πρέπει να θωρακιστεί. Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση χρηματοδότησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη Διαχείριση του Περιβάλλοντος – Καταστροφών και Κρίσεων στον Δήμο Κομοτηνής.

Τώρα που τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι σε ύφεση και οι όποιες δυσκολίες είναι διαχειρίσιμες, είναι ώρα να μιλήσουμε όχι για ευθύνες, όπως συνηθίζεται, αλλά για έναν νέο σχεδιασμό σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού. Οι ευθύνες της όποιας διαχείρισης των φαινομένων πάντα υπάρχουν και σίγουρα δεν είναι πάντα αντιμετωπίσιμες, ανάλογα με το μέγεθος αυτών. Τα μέσα και το προσωπικό σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστα, και οι προσπάθειές τους πολλές φορές υπεράνθρωπες, και χρωστάμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε εκείνους τους ανθρώπους, εργαζόμενους και εθελοντές που ξεπερνάνε τον εαυτό τους.

Είναι γεγονός όμως, ότι τα τελευταία χρόνια γινόμαστε όλο και πιο συχνά θύματα αυτών των έκτακτων (αλλά πλέον προβλέψιμων φαινομένων). Γιατί; Γιατί δεν υπήρξε κατασκευή μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων (φραγμάτων, αποκατάσταση ιρλανδικών διαβάσεων), δεν υπήρξε ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων (π.χ. των σχολείων) με τη θωράκισή τους με ενεργειακά κουφώματα, στεγανοποιήσεις, μονώσεις, που θα διασφάλιζαν τη λειτουργία τους και σε δύσκολες συνθήκες.

Τα προηγούμενα χρόνια, και συγκεκριμένα την περίοδο 2014-2015, μόνο το «Πράσινο Ταμείο», με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διέθεσε πάνω από 25.000.000 € για παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, κοινόχρηστους χώρους, ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντίστοιχων έργων. Αλήθεια κύριε Δήμαρχε, έγινε αξιοποίηση και διαχείριση αντίστοιχων πόρων από τον Δήμο Κομοτηνής, και σε τι μέγεθος;

Σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνω τις όποιες προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών και προσώπων, που προσπαθούν με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν, και είναι ευτύχημα βέβαια το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν θρηνήσαμε θύματα, χωρίς να ξεχνάμε τις όποιες οικονομικές καταστροφές σε γεωργικές εκτάσεις, κτηνοτρόφους ή οικολογικές καταστροφές σε περιπτώσεις πυρκαγιών ή βιομηχανικών ατυχημάτων.

Αλήθεια, ποιος θα μπορεί να δώσει απαντήσεις ή να πάρει θέση στην ταλαιπωρία ασθενών (νεφροπαθών και εγκύου) που δώσανε αγώνα για να φτάσουν σε γειτονικό νοσοκομείο; Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, ευχή όλων είναι να μη συμβεί ξανά σε κανέναν και να μη μας τύχει…

Είναι όμως ώρα να σχεδιάσουν οι αρμόδιες αρχές και να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, και να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο δράσης σε επίπεδο Δήμου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, αλλά και το αντίστοιχο όργανο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Διότι σύμφωνα με όλες τις έρευνες αλλά και τα συμπεράσματα του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου «safeΕvros» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΔΠΘ και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ τον περασμένο Ιούνιο, οι κλιματικές αλλαγές γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με έντονα και πολυσύνθετα καιρικά φαινόμενα.

Ελπίζω, εύχομαι και σας προτείνω, να αξιοποιήσετε την όποια ευκαιρία σας δίνεται. Είναι απαίτηση όλων. Αναλάβετε την πρωτοβουλία και προχωρήστε εγκαίρως, με ευαισθησία και υπευθυνότητα στο θέμα. Διαφορετικά τα, επόμενα χρόνια, χωρίς τη θωράκισή μας και τα όποια έντονα καιρικά φαινόμενα να μας χτυπούν την πόρτα, θα είμαστε έρμαια της τύχης μας και των επιλογών μας.

Προτείνω λοιπόν την αξιοποίηση της ανοιχτής ευρωπαϊκής πρότασης-πρόσκλησης, ποσού 2.500.000 €, που χρηματοδοτεί σε υψηλά ποσοστά (από 40% έως και 100%), ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων και καταστροφών, όπως πρόληψη από πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα, και τη στήριξη ευπαθών και πληγέντων πολιτών (όπως αγορά μέσου για την αερομεταφορά χρόνιων ασθενών).

Για να απαντήσω σε όλα τα σχετικά και πιθανά ερωτήματα που δημιουργούνται, αλλά και για να συμβάλλω στην όποια προσπάθεια από μέρους μας, η πρόσκληση είναι Ευρωπαϊκή, του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο «Buffer capacities for addressing temporary shortcomings in extraordinary disasters», είναι σε εξέλιξη, και κλείνει στις 6/2/2017.

Πρέπει να πάψουμε να υιοθετούμε και να πιστεύουμε τις εύκολες και επιφανειακές προσεγγίσεις. Στην απαίτηση και στην ανάγκη πλέον των τοπικών κοινωνιών, κάνουμε διαφορετική εκτίμηση και αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων θεμάτων, δηλώνουμε παρών, και είμαστε διατεθειμένοι ως παράταξη να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε στον σχεδιασμό».