Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κομοτηνής «Εμείς…η πόλη», καλεί τη δημοτική Αρχή να συμμετάσχει σε συλλογικές ευρωπαϊκές δράσεις πολιτισμού με στόχο την εξωστρέφεια του Δήμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή την πραγματοποίηση δύο σπουδαίων γεγονότων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Ξάνθης, και αφορούν την εξωστρέφεια και την οικονομική τόνωση της αγοράς της γειτονικής πόλης, η Δημοτική Αρχή Κομοτηνής για ακόμη μια φορά, μετά από τέσσερα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο την τοπική κοινωνία-οικονομία.

Την ώρα που η γειτονική πόλη για δέκα ημέρες ζει σε ρυθμούς καρναβαλιού και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, και αναμένει χιλιάδες επισκέπτες εν όψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, στην πόλη μας αδυνατούμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τους χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και νέους μας, την παράδοση και τα έθιμά μας, και αρκούμαστε στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων όπου μετά βίας συμμετέχουν εξήντα άτομα.

Δυστυχώς, η οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται σε εκδηλώσεις στην πόλη μας, μας προσβάλουν και μας υποβαθμίζουν σε σχέση με τις γειτονικές πόλεις της περιφέρειας. Οι λόγοι δεν είναι απαραιτήτως οικονομικοί. Η έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού, φαντασίας και συνεργασίας μεταξύ των φορέων, αποτυπώνονται σε κάθε προσπάθεια, με αποτέλεσμα η τοπική αγορά να περιμένει κάθε φορά να αποκομίσει ότι απομένει από τους γειτονικούς Δήμους…

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, η πραγματοποίηση μιας επίσης εξαιρετικής πρωτοβουλίας και συμμετοχής του Δήμου Ξάνθης στο διακρατικό πρόγραμμα Marakanda, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα ανακαίνισης-αναβάθμισης της ιστορικής δημοτικής αγοράς και ανάδειξής της μέσω παράλληλων ενεργειών των τοπικών προϊόντων. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι Βαρκελώνης, Φλωρεντίας, και πολλοί άλλοι από τις χώρες της Μεσογείου.

Σε περίοδο κρίσης αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες αποτελούν τις καλές πρακτικές για τις οποίες η παράταξή μας κάνει συνεχή αναφορά. Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό από τη δημοτική Αρχή, ότι μόνο μέσω της συμμετοχής σε συλλογικές πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και παράλληλες δράσεις πολιτισμού θα πετύχουμε την εξωστρέφεια που απαιτείται, και ο Δήμος Κομοτηνής πρέπει άμεσα να εφαρμόσει.

Σας προκαλούμε λοιπόν κ. Δήμαρχε να τις μιμηθείτε, και εμείς θα είμαστε εκεί ως παράταξη για να τις στηρίξουμε».