Σχετικά με την ομόφωνη μη αποδοχή από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, της πρότασης της παράταξης «Εμείς … η πόλη», για μείωση των τελών ύδρευσης-αποχέτευσης σε συγκεκριμένες  πληθυσμιακές ομάδες, σε ανακοίνωσή της η μείζονα αντιπολίτευση της κ. Φελίνας Καζάκου, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η απόρριψη της πρότασής μας  και η πιθανή επανεξέταση του θέματος το 2018-19, κάθε άλλο παρά το κοινωνικό προφίλ του Δήμου αποδεικνύει», και δηλώνει ότι αναμένει ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο την επιχειρηματολογία των δημοτικών συμβούλων της «Κοινωνίας Πολιτών» και του «Σπάρτακου» που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Εμείς … η πόλη»:

«Ομόφωνα το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης κατά τη συνεδρίασή του Δ.Σ. ΔΕΥΑΚ απορρίφτηκε η πρότασή μας για τη μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

 Χωρίς σοβαρή επιχειρηματολογία η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και τα μέλη του ΔΣ απέρριψαν την πρόταση μας, την ώρα που σε όλη τη χώρα έχουν ληφθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες που ενισχύουν ουσιαστικά το κοινωνικό έργο των Δήμων.

Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης κ. Τσακιρίδης, το Δ.Σ. αδυνατεί να προχωρήσει σε μείωση των τελών, καθώς αναμένουν από την κυβέρνηση όρους και οδηγίες για τη θέσπιση νέων όρων  τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ και πιθανόν η διαδικασία να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, οπότε και επανεξεταστεί το αίτημά μας .

Η απάντηση και η όποια αιτιολόγηση βέβαια δεν μας πείθει, διότι έχουμε στοιχειοθετήσει πλήρως το αίτημά μας. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 202 του ν. 3463/2006, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών (ύδρευσης και αποχέτευσης), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους.

Συνεπώς η ΔΕΥΑ Κομοτηνής έχει τη δυνατότητα να θεσπίσει ειδικό τιμολόγιο μέχρι νεωτέρας με έκπτωση κατά 50% ή απαλλαγή (ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια) στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης για όλες τις παραπάνω ομάδες πολιτών.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας καθώς έχουμε επανειλημμένως καταθέσει ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου πρέπει να είναι πολυδιάστατη και κυρίως ουσιαστική, με σεβασμό και αξιοπρέπεια  προς τους πολίτες και κυρίως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Για ακόμη μια φορά με απογοήτευση διαπιστώνουμε την ελλιπή χάραξη κοινωνικής πολιτικής του Δ. Κομοτηνής όπου η διοίκηση διαφαίνεται να δίνει  βαρύτητα σε ξεπερασμένες πολιτικές, μάρτυρες των οποίων γίναμε τις τελευταίες μέρες όπου δεκάδες πολίτες αναμένουν στις ουρές των Κοινωνικών Υπηρεσιών τη διαμονή κρέατος και φρούτων. Εμείς έχουμε αναπτύξει επανειλημμένα τις προτάσεις μας, δυστυχώς χωρίς να γίνουν αποδεκτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του κ. Πετρίδη καθώς επίσης και της παράταξης του κ. Καραΐσκου, τις απόψεις και την επιχειρηματολογία των οποίων αναμένουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόρριψη της πρότασής μας  και η πιθανή επανεξέταση του θέματος το 2018-19 (προεκλογικό έτος), κάθε άλλο παρά το κοινωνικό προφίλ του Δήμου αποδεικνύει».