Σε παρέμβασή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς…η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, αναφέρει:

ΦΕΛ1«Με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές που έχουν γίνει στον Δήμο Κομοτηνής, και συγκεκριμένα αναφέρομαι στις περιοχές του οικισμού Ηφαίστου, στην περιοχή πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, στην περιοχή του Χάρμανλι, καθώς επίσης και στην περιοχή του οικισμού του Ροδίτη, των Παγουρίων, του Νέου Σιδηροχωρίου, όπου καταστράφηκαν γεωργικές εκτάσεις, επλήγησαν κτηνοτροφικές μονάδες και αποθήκες, οικίες υπέστησαν τεράστιες καταστροφές, συμπολίτες μας αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων, καθώς επίσης και τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη το Νοσοκομείο, θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα.

Σε πρόσφατη σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου, η οποία συνεδρίασε με σκοπό την «οχύρωση» του Δήμου απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, κ. Δήμαρχε αναφερθήκατε σε τρία σχέδια αντιμετώπισης που αφορούν στις φάσεις της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης του Δήμου Κομοτηνής σε περιπτώσεις πλημμυρών, χιονιών και παγετών, όπως επίσης και σεισμών.

ΦΕΛ4Τα τρία αυτά σχέδια περιλαμβάνουν την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον δήμο Κομοτηνής, την καταγραφή δηλαδή των προβλημάτων εκείνων που αντιμετωπίζει η πόλη σε περιπτώσεις άσχημων καιρικών φαινομένων.

Θα ήθελα να μας πείτε αν έχει πραγματοποιηθεί η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τα όποια σημεία γνωρίζατε σύμφωνα και με τα πρακτικά της από   10-12-2014 σύσκεψης της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, τις υποδείξεις των υπολοίπων αρμοδίων αρχών και της πρώην Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου που είχε αναφέρει το πρόβλημα που δημιουργεί η τάφρος μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

 ΦΕΛ2Ποιες ήταν οι φάσεις πρόληψης που ακολουθήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή ενώ υπήρχε δελτίο εκτάκτων καιρικών φαινομένων;  Είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος όγκος δουλειάς για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, χιονιού και παγετού πέφτει στις Τεχνικές Υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να φροντίζουν για την καλή κατάσταση των δικτύων οδοποιίας ευθύνης του Δήμου καθώς και των ρεμάτων, των καθαρισμό των φρεατίων, την προστασία των ιρλανδικών διαβάσεων. Επίσης  πρέπει να γίνεται έλεγχος σε προβληματικές περιοχές στις οποίες έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν προβλήματα και να αντιμετωπίζεται η κάθε περίπτωση όχι περιστασιακά αλλά με μόνιμες επεμβάσεις, όπως η περίπτωση του Ηφαίστου.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να μας ενημερώσετε σχετικά με το σχέδιο ετοιμότητας που εφαρμόσθηκε;

ΦΕΛ3Καθώς επίσης και για το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και πως αντιμετωπίζεται;

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το μέγεθος και το βαθμό δυσκολίας του προβλήματος λόγω των έντονων και μακράς σε διάρκεια καιρικών φαινομένων, αλλά πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να είχαν αποφευχθεί οι μεγάλου μεγέθους καταστροφές και φυσικά η ταλαιπωρία των συνδημοτών μας. Απεύχομαι δε το γεγονός να χρειαστεί η παρέμβαση και αντιμετώπιση μεγαλύτερων και πολύ σοβαρότερων εκτάκτων καταστάσεων γιατί πιστεύω ότι είμαστε ανέτοιμοι και φοβάμαι πως θα κινδυνέψουν και ανθρώπινες ζωές”.