Αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να της παραχωρηθεί το αγροτεμάχιο, εμβαδού 8.000 τ.μ., που βρίσκεται ανάμεσα στο camping του ΟΠΑΚΕ OTE και στο camping Φαναρίου της ΕΤΑΔ, καταθέτει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΕΥΧΕΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ ΜΠΑΪΡΑΜΣτόχος, όπως περιέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης, είναι να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση, με ήπιες παρεμβάσεις αειφόρου ανάπτυξης και ειδικής μέριμνας. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας της περιοχής, μέσω της αξιοποίησης και ενοποίησης με φυσικό τρόπο των δύο υφιστάμενων οργανωμένων υποδοχέων τουρισμού κι αναψυχής, δηλαδή του camping του ΟΠΑΚΕ OTE και του camping Φαναρίου της ΕΤΑΔ. Επίσης, στην περιοχή θα δημιουργηθούν δραστηριότητες συμβατές με το φυσικό τοπίο και το περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής.

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο αγροτεμάχιο των 8.000 τ.μ.

fanari 8000Η συνέχεια του αγροτεμαχίου διακόπτεται από τον υφιστάμενο δρόμο, έκτασης 500τ.μ. που το χωρίζει σε δύο ευδιάκριτες χωρικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα, εμβαδού 4.500τμ, οριοθετείται δυτικά από το camping του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ, νοτιοδυτικά από την Εθνική οδό και ανατολικά από την παραλίμνια ζώνη. Στην εν λόγω ζώνη προβλέπονται ήπιες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας παρατήρησης και κίνησης πλησίον της λίμνης Ξηρολίμνης, όπως παρατηρητήρια, κατασκευή προβλήτας και πεζογέφυρας. Στο κέντρο της ενότητας προβλέπεται η τοποθέτηση αθλητικών δραστηριοτήτων και χώρων αναψυχής για δημιουργικές δράσεις μεγάλων και παιδιών, που θα προσδώσουν πολιτισμική και αθλητική ταυτότητα στις καλοκαιρινές αποδράσεις των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Η δεύτερη ενότητα, εμβαδού 3.000 τμ, οριοθετείται νότια από το camping Φαναρίου ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, βορειοανατολικά από την Εθνική οδό και δυτικά από ελώδη έκταση. Στην εν λόγω ζώνη προβλέπονται ήπιες εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων για την τρίτη ηλικία, και παιδική χαρά για ΑΜΕΑ. Η πρόταση στοχεύει στην ενοποίηση των ελεύθερων χώρων κίνησης, στάσης και συνάθροισης σε ένα ενιαίο σύνολο, όπου οι επιμέρους χώροι θα ορίζονται και θα διαμορφώνονται ανάλογα με τη δυναμικότητα των χρήσεων. Ο σχεδιασμός θα ενσωματώνει ελαφρές ξύλινες και χωμάτινες κατασκευές και φυτεύσεις με κύριο στόχο μέσω της αναδιαμόρφωσης της υπάρχουσας τοπογραφίας, την περιβαλλοντική αναβάθμιση κι ανάδειξη της περιοχής.

Η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης για υποβολή αιτήματος παραχώρησης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με ένα λευκό, από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Η χρονική διάρκεια για την οποία ζητείται η παραχώρησης της χρήσης του αγροτεμαχίου είναι 25 χρόνια.