Η Ροδόπη μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει τον πλέον άρτιο μηχανισμό αυτόνομης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα. Ο λόγος για το Seatrack, που λειτουργεί στην παραλία «Ιουλία» του Φαναρίου.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ SEATRUCK 3 1Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπηρετηθεί ουσιωδώς ο ρόλος μίας τέτοιας υποδομής, είναι οι υπόλοιποι χρήστες της παραλίας να σέβονται τις παρεμβάσεις που συνθέτουν ή συμπληρώνουν τη λειτουργίας της. Και μια κρίσιμη παρέμβαση που έγινε κατά την εγκατάσταση του Seatrack στην παραλία «Ιουλία», ήταν η οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης που προορίζονται για χρήση από άτομα με αναπηρία.

Δυστυχώς, όμως, ο σεβασμός των οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ δεν είναι για όλους αυτονόητος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και την Κυριακή, 12 Αυγούστου, όταν ο οδηγός του εικονιζόμενου αυτοκινήτου αγνόησε τη σχετική σήμανση και διαγράμμιση και στάθμευσε παράνομα σε θέση για ΑμεΑ. Προς δυσάρεστη έκπληξή του, επιστρέφοντας διαπίστωσε ότι του είχαν αφαιρεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας από την Τροχαία. Θυμίζουμε ότι, κατ’ εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, η κατάληψη θέσης στάθμευσης ή ράμπας ΑμεΑ τιμωρείται με αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος, για 2 μήνες.

Το περιστατικό σχολίασε στο facebook ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, κ. Τρύφωνας Καρούντζος, σημειώνοντας τα εξής: «Άλλη μία ατυχής κίνηση συμπολίτη μας. Άλλα η τροχαία Κομοτηνής πάντα σε εγρήγορση, έτοιμη να συνδράμει και χωρίς την διάθεση της τιμωρίας και του ρεβανσισμού, έτοιμη να μπει προμετωπίδα στους νόμους που αφορούν τα άτομα με αναπηρία».