Ο κλάδος της εστίασης και του καφέ καταλμβάνει τα τελευταία χρόνια, σε πανελλαδικό επίπεδο, μια άτυπη πρωτιά στις ενάρξεις επαγγελματικής δραστηριότητας. Η ίδια τάση εμφανίζεται και στο νομό Ροδόπης, όπου οι νέοι επιχειρηματίες προτιμούν να επενδύουν στο φαγητό, τον καφέ και το ποτό, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 25% της συνολικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που εξασφάλισε το Inkomotini.news, τα οποία αφορούν στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Από τις 195 νέες επιχειρήσεις που εγγράφηκαν στο ΕΒΕΡ το 2017 , οι 52 είχαν ως πεδίο δραστηριότητας την παροχή γευμάτων, καφέ και ποτού.

Δείγμα όμως της ρευστότητας και της επισφάλειας που επικρατεί στο συγκεκριμένο κλάδο, είναι το γεγονός ότι οι διαγραφές, που καταγράφηκαν εντός του ίδιου έτους, ήταν περισσότερες – έστω και κατά μία – από τις εγγραφές.

Στον ακόλουθο πίνακα εμφανίζονται αναλυτικά οι εγγραφές και οι διαγραφές ανά είδος επιχείρησης, που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης:

Είδος επιχείρησης

Εγγραφές

Διαγραφές

Φαστ-φουντ

3

2

Εστιατόρια, ταβέρνες

1

2

Πιτσαρίες

2

0

Ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα

12

10

Κυλικεία

1

3

Ουζερί, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα

2

1

Σνακ μπαρ

0

1

Αναψυκτήρια

2

2

Καφέ μπαρ

5

2

Καφενεία

15

18

Καφετέριες

5

5

Κέντρα διασκέδασης

0

1

Παραδοσιακα καφενεία

4

6

Σύνολο

52

53