“Το θέμα της βιωσιμότητας του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, αφορά όλους, την καθημερινότητά μας. Παρ’ ότι όλοι δηλώνουμε οπαδοί της ανακύκλωσης και υπέρ της οικολογικής ισορροπίας, η καταναλωτική μας συμπεριφορά δεν συνάδει με αυτή τη δήλωση. Η αλλαγή στάσης είναι ουσιαστικό ζήτημα της καθημερινότητάς μας”, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5”.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε σειρά κινήσεων:

  • νέο στρατηγικό σχεδιασμό, που υποχρεώνει σε 50% ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση κατ’ ελάχιστον. Ανά υλικό, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ανάκτησης και ανακύκλωσης.
  • νέο νόμο για την ανακύκλωση που διπλασιάζει τους πόρους στους Δήμους και απελευθερώνει τις αυτοδιοικητικές αρχές, ώστε να υλοποιούν με βάση ένα τοπικό σχέδιο το βέλτιστο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.
  • ο Κλεισθένης αναμορφώνει θεσμικά τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων και καθιστά υποχρεωτική τη διαλογή του οργανικού απορρίμματος στην πηγή.

Επίσης, όπως προανήγγειλε ο κ. Φάμελλος, “εντός του 2018 θα υπάρξει τιμολογιακή πολιτική που θα δίνει δυνατότητα μικρού κόστους για Δήμους με υψηλή ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, και αύξηση κόστους για Δήμους που δεν υλοποιούν τέτοια προγράμματα”. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, “πλέον υπάρχουν αντικίνητρα, η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει πρόστιμα για την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και την χαμηλή ανακύκλωση”.

Καταληκτικά, συμπλήρωσε: “Μάλιστα, στο επόμενο ΕΣΠΑ, διεκδικούμε η προδιαγραφή, το κριτήριο αιρεσιμότητας για υλοποίηση των δράσεων, να είναι το ποσοστό ανακύκλωσης και το ποσοστό μειωμένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έχουμε καταθέσει επίσης πρόταση τόσο για την Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, και ο επιχειρηματικός δανεισμός και τα προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων, να συνδέονται με το αποτύπωμα άνθρακα και με τον συντελεστή ανακύκλωσης κάθε επιχείρησης”.