Υψηλού συμβολισμού της στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα και την πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια, υπήρξε η χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker ο οποίος στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχό της.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μόλις την παραμονή του Eurogroup στο οποίο ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης Γιούνγκερ, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας που για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει των στόχων ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα.

Επίσης, εξετάστηκαν τα ζητήματα της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά καταγράφει πρωτιά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του «πακέτου Γιούνκερ», και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών.

Στη συνάντηση δε με τον Πρωθυπουργό τέθηκαν επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα “κλείσει” και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του EG του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο με αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επιπλέον, στην ατζέντα βρέθηκαν και οι πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές για εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.