Τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τα χαρακτηριστικά ελληνικών μελιών, όπως ισχύουν διεθνώς, παρουσίασε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Αλεξανδρούπολη, η επικεφαλής του Μελισσοκομικού Εργαστηρίου του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, χημικός με διδακτορικό στη μελισσοκομία, Λέκτορας Χρύσα Τανανάκη (που κατάγεται από τους Προσκυνητές Μαρώνειας Ροδόπης).

Στιγμιότυπο από το συνέδριο.
Στιγμιότυπο από το συνέδριο.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα της κ. Τανανάκη αφορά στα χαρακτηριστικά εννέα ελληνικών μελιών, αλλά και του περιβόητου, πανάκριβου μελιού Μanuka από τη Νέα Ζηλανδία, που πωλείται από 120 ευρώ και άνω το κιλό, και προκαλεί … τρέλα στους καταναλωτές με τα … υποτιθέμενα χαρακτηριστικά του. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταρρίπτουν τον μύθο του Manuka, αφού σε καμία από τις τέσσερις παραμέτρους χαρακτηριστικών του που ελέγχθηκαν, δεν κατατάσσεται στην πρώτη θέση. Στις τρεις βρίσκεται στη μέση της κλίμακας, και στη μία, στο τέλος της!

Ακόμη, τα αποτελέσματα της έρευνας της κ. Τανανάκη, καταρρίπτουν τον μύθο του περιβόητου θυμαρίσιου μελιού, που έφτασε να πωλείται μέχρι και 30 ευρώ το κιλό, όταν μάλιστα με την ισχύουσα

Η κ. Χρ. Τανανάκη.
Η κ. Χρ. Τανανάκη.

νομοθεσία, για να θεωρείται ένα μέλι θυμαρίσιο, αρκεί να περιέχει μόλις 18% σε περιεκτικότητα θυμάρι, και το υπόλοιπο 82% … ότι να ‘ναι. Από τις τέσσερις παραμέτρους χαρακτηριστικών, στις δύο υπερτερεί το γνωστό βαμβακόμελο έναντι του θυμαρίσιου, σε μία βρίσκονται και τα δύο στην ίδια θέση, και στη μία μόνο υπερτερεί το θυμαρίσιο έναντι του βαμβακόμελου. Βάσει της έρευνας, συνεπώς, δεν δικαιολογείται η υπερβολική τιμή πώλησης του θυμαρίσιου μελιού – που φρόντισαν Κρητικοί και νησιώτες να το μυθοποιήσουν…

Κυρίαρχα μέλια, αφού μοιράζονται από δύο πρωτιές και δύο δεύτερες θέσεις, είναι τα μέλια από καστανιά και βελανιδιά.

Ακολουθούν τα πευκόμελα και τα βαμβακόμελα, και έπονται τα μέλια από πορτοκαλιές.

Το μέλι από παλιούρι (τσαλί), που βρίσκεται σε πολλά σημεία της Ροδόπης, σε όλες τις παραμέτρους βρίσκεται περίπου στη μέση και χαρακτηρίζεται ως ένα αρκετά καλό μέλι.

Ο κ. Ν. Καρακωστίδης.
Ο κ. Ν. Καρακωστίδης.

Στην τρίτη και στην τέταρτη θέση τοποθετείται το μέλι από πυρένι (ή ερείκη), που απαντάται στη Μαρώνεια και στην Πελαγία Ροδόπης.

Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης “Το Κεντρί” κ. Νίκος Καρακωστίδης, τονίζει οτι “τα μέλια που παράγονται στη Ροδόπη, δηλαδή πευκόμελο, βαμβακόμελο, πυρένη και παλιούρι, καθώς και της βελανιδιάς στην ορεινή Ροδόπη, είναι σημαντικά ποιοτικά μέλια”.