Είναι πολλά τα λεφτά… Τεράστια ποσά απαιτούνται για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών, την ώρα που οι κρατικοί πόροι προς τους ΟΤΑ έχουν συρρικνωθεί δραματικά.

Μετά από εντολή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές όλης της επικράτειας, οι δήμαρχοι όλης της χώρας καλούνται από τις τελευταίες μέσω εγγράφου με χαρακτήρα «τελεσιγράφου», να συμμορφωθούν με τη σχετική νομοθεσία που ισχύει από το 2014, και να προβούν, είτε στην πιστοποίηση των παιδικών χαρών κατά ISO και κατά ΕΛΟΤ, είτε στο ξήλωμά τους!

Ήδη πολλοί δήμαρχοι (Ξάνθης, Σερρών, κ.ά.), έχουν ξηλώσει μεγάλο αριθμό παιδικών χαρών.

Όσον αφορά τον Δήμο Κομοτηνής, από την ενημέρωση που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, προκύπτει ότι δίνεται μάχη για να διασωθούν όσο γίνεται περισσότερες παιδικές χαρές.

Ήτοι, από τις ενενήντα τρεις παιδικές χαρές στην πόλη και στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής:

  • Υπό διαδικασία πιστοποίησης βρίσκονται δώδεκα παιδικές χαρές.
  • Υπό διαδικασία πιστοποίησης θα τεθούν άμεσα δεκατρείς παιδικές χαρές («τρέχει» σχετικός διαγωνισμός προϋπολογισμού μισού εκατομμυρίου ευρώ).
  • Ήδη έχουν αποξηλωθεί δεκαεπτά παιδικές χαρές (επρόκειτο για παιδικές χαρές που είτε δεν ήταν λειτουργικές είτε ήταν πλεονάζουσες – π.χ. σε χωριό με δέκα παιδιά υπήρχαν τέσσερις παιδικές χαρές).
  • Έχει κατατεθεί αίτημα στον TAP, προκειμένου στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης του έργου διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου, να κατασκευάσει παιδικές χαρές σε Θρυλόριο, Ροδίτη, Φύλακα, Μεγάλο Δουκάτο και Κόσμιο.
  • Υπάρχει σχεδιασμός για κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης κατασκευής παιδικών χαρών μέσω του προγράμματος Leader.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, πρότεινε την αναζήτηση πόρων για «υιοθέτηση» παιδικών χαρών από ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής καθώς και τη διαμόρφωση των παιδικών χαρών που θα ξηλωθούν σε χώρους αναψυχής από το ευρύ κοινό.

Τις διαχρονικές ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου που στο παρελθόν δεν φρόντισαν να πιστοποιήσουν τις παιδικές χαρές, εντόπισε η επικεφαλής της «Πολη-τικής ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή, αν και σημείωσε πως «ακόμα μια φορά ο Δήμος φαίνεται να ενεργεί εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων», προσθέτοντας πως θα πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι παιδικές χαρές που σταμάτησαν να λειτουργούν, καθώς όπως υποστήριξε «είναι αναγκαίο να υπάρχει παιδική χαρά σε κάθε περιοχή».

«Δεν ξέρω αν στο… Λουξεμβούργο οι παιδικές χαρές έχουν τέτοιες προδιαγραφές», σχολίασε σκωπτικά ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» κ. Κώστας Καραΐσκος, εκφράζοντας τη γνώμη ότι ο Δήμος οφείλει αφενός να συμβιβαστεί με την εντολή της εισαγγελικής αρχής, και αφετέρου να αναζητήσει πόρους και τρόπους ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικές χαρές.

«Μερική λύση» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ανατροπής» κ. Νίκος Φακιρίδης την αναζήτηση πόρων μέσω Leader και TAP, και πρότεινε τη συνεργασία με ειδικούς και με άλλους Δήμους για την κατασκευή σύγχρονων παιδικών χαρών με οικονομικότερους όρους. Το όλο ζήτημα, δε, το χαρακτήρισε τρανταχτό παράδειγμα των εξωφρενικών περικοπών των πόρων της κεντρικής διοίκησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Υπερθεματίζοντας επί της παρατήρησης  του κ. Φακιρίδη, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως από την περίοδο 2009-2010 και εντεύθεν, οι κρατικοί πόροι προς τους ΟΤΑ για την κάλυψη τέτοιου τύπου αναγκών (συντηρήσεων κοινόχρηστων χώρων και υποδομών), έχουν μειωθεί κατά…800%, και στηλίτευσε το θέμα της πιστοποίησης των παιδικών χαρών, τονίζοντας: «Είναι βούτυρο στο ψωμί κάποιων εταιρειών. Για εμάς το κόστος της πιστοποίησης του συνόλου των παιδικών χαρών ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ. Για 3-4 χρόνια δηλαδή δεν πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες θέρμανσης και συντήρησης των σχολείων, τις ανάγκες συντήρησης πλατειών και δρόμων. Σκεφθείτε τους 325 Δήμους όλης της χώρας να δαπανούν τόσα χρήματα για τις παιδικές χαρές. Μιλάμε για 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον».