Την ολοκλήρωση του πλαισίου των ρυθμίσεων που αφορούν την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπόγραψαν ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο Υπουργός και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης και Αστέριος Πιτσιόρλας αντιστοίχως, καθώς και η Υπουργός και ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά και Κώστας Στρατής, αντιστοίχως.

Η Ενιαία Τιμή Βιβλίου είχε καταργηθεί το 2014 για όλες τις κατηγορίες βιβλίων πλην των λογοτεχνικών.

Με τον νόμο 4.549/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνιο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης, η Ενιαία Τιμή επανήλθε για όλες τις κατηγορίες βιβλίων.

Έτσι, προστατεύονται πλέον η πολυμορφία και η ποικιλία της εκδοτικής παραγωγής, τα δύσκολα και μη εμπορικά βιβλία, καθώς και τα μικρά βιβλιοπωλεία, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν υποστεί τις βαριές συνέπειες ενός άνισου ανταγωνισμού.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται σε συνέχεια των διατάξεων του νόμου, εξασφαλίζοντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας της εκδοτικής παραγωγής και της διακίνησης των βιβλίων.

Συγκεκριμένα, ορίζονται οι τρόποι γνωστοποίησης της τιμής του βιβλίου και οποιασδήποτε αλλαγής σε αυτή, κυρίως όμως ρυθμίζεται ο τρόπος ελέγχου για τυχόν παραβιάσεις του νόμου.

Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει η εν λόγω ΚΥΑ σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι πλέον προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης, και όχι ποινικές κυρώσεις, δηλαδή εξορθολογίζεται και απλοποιείται η διαδικασία ελέγχου.