Υπνική άπνοια: Υπεύθυνη και για τροχαία

Ο κ Μηνάς Αρτόπουλος

Ο διαπρεπής Χειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Χειρουργικής

Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», κ. Μηνάς Ν. Αρτόπουλος.

Επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα, έχουν όσοι υποφέρουν από αποφρακτική υπνική  άπνοια, σε σχέση με αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Αυτό επιβεβαιώνουν πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια, εκτός από τις επιπτώσεις στην οδήγηση, μπορεί ακόμη να επιφέρει:

– Εγκεφαλικό επεισόδιο.

– Καρδιακή ανεπάρκεια-αρρυθμία.

– Υψηλή πίεση.

– Διαβήτη.

– Κατάθλιψη.

– Μειωμένη απόδοση στην εργασία.

– Προβλήματα μνήμης.

Όπως αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», κ. Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, «το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, είναι πλέον μια σοβαρή πάθηση, τόσο λόγω της αυξανόμενης επίπτωσής της, όσο και λόγω των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να έχει στην υγεία και την ποιότητα ζωής των πασχόντων». Η αποφρακτική άπνοια (παρατεταμένη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου), είναι η πιο συχνή διαταραχή, και στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό. Εκτιμάται, δε, ότι το 6% των ενηλίκων πάσχει από τη νόσο, με το 75% εξ αυτών να παραμένει αδιάγνωστο! Από τους πάσχοντες, οι μισοί είναι υπέρβαροι. Σε αναλογία η νόσος ταλαιπωρεί έναν στους είκοσι πέντε άνδρες και μία στις πενήντα γυναίκες μέσης ηλικίας.

Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις, καθώς πλήττει και τα παιδιά. «Τα συμπτώματα της άπνοιας στα παιδιά συχνά γίνονται αντιληπτά από τους γονείς (ροχαλητό, θορυβώδης αναπνοή, ανήσυχος ύπνος), ενώ στους ενήλικες από τον σύντροφό τους», προσθέτει ο κ Αρτόπουλος.

Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι κι αυτές αρκετές και σημαντικές:

– Αναπτυξιακή καθυστέρηση λόγω μη έκλυσης της αναπτυξιακής ορμόνης τη νύχτα.

– Γνωστικές και μαθησιακές διαταραχές.

– Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Αίσθηση κόπωσης.

– Διάσπαση της προσοχής.

– Υπερκινητικότητα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

«Αν κάποιος ενημερωθεί από τον σύντροφό του ότι κόβεται συχνά και παρατεταμένα η αναπνοή του κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ ταυτόχρονα νιώθει κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε γιατρό Ω.Ρ.Λ», εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος, και συμπληρώνει: «Η διάγνωση για τον αν κάποιος πάσχει από τη νόσο, μπορεί να γίνει εύκολα με τη μελέτη ύπνου, η οποία  γίνεται σε ειδικό εργαστήριο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής κοιμάται συνδεδεμένος με καλώδια, ώστε να ελέγχεται η οξυγόνωση του οργανισμού του και ο καρδιακός του ρυθμός. Από τη μελέτη ύπνου βγαίνει αμέσως το συμπέρασμα ποιας βαρύτητας σύνδρομο έχει και τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή του».

Στα παιδιά συνήθως το πρόβλημα οφείλεται στα λεγόμενα «κρεατάκια» και στην υπερτροφία των αμυγδαλών. Αντιμετωπίζεται εύκολα με την αφαίρεσή τους με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, όπως laser, ραδιοσυχνότητες, XPS, κ.τ.λ. Η διάρκεια της επέμβασης διαρκεί 20-30 λεπτά και το παιδί αυθημερόν επιστρέφει σπίτι του.

Στους ενήλικες μπορεί να οφείλεται σε:

  • Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.
  • Υπερτροφία των ρινικών κογχών.

  • Στενό φάρυγγα λόγω υπερτροφίας των αμυγδαλών, μακρά σταφυλή, υπερτροφία γλωσσικής αμυγδαλής, κ.τ.λ.

Αντιμετωπίζεται με τη διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών, ή με κογχοτομή και σταφυλο-φαρυγγο-υπερωιο-πλαστική.

«Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή και της μεθόδου που θα επιλεγεί από κοινού με τον γιατρό για να απαλλαγεί από τον εφιάλτη του ύπνου», καταλήγει ο κ. Αρτόπουλος.

Info: www.artopoulos.com.gr / Τηλ: 6937673736.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood