Ο διακεκριμένος νευροχειρουργός-χειρουργός

σπονδυλικής στήλης, Ιωάννης Πολυθοδωράκης.

Σουηδός πολίτης που για δεκατρία και πλέον χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στη σπονδυλική του στήλη με αφόρητους πόνους, βρήκε την υγεία του στην Ελλάδα, αφού πρώτα μάταια την αναζήτησε σε άλλες τρεις χώρες! Ο 38χρονος Mament Ahmed, ιρακινής-κουρδικής καταγωγής, έπασχε από σοβαρότατο πρόβλημα δισκοπάθειας, οστεοφύτων και στένωσης στο Θ12-Ο1 διάστημα, η οποία του προκαλούσε μόνιμους αφόρητους πόνους.

Η πάθησή του αντιμετωπίστηκε σε θεραπευτήριο της Αθήνας στις αρχές Απριλίου, με τη μέθοδο της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας και αποσυμπίεσης, από την ομάδα του διακεκριμένου νευροχειρουργού-χειρουργού σπονδυλικής στήλης, κ. Ιωάννη Πολυθοδωράκη. «Η επέμβαση έγινε σε τρία στάδια την ίδια ημέρα,  χωρίς να χρειαστεί να γίνει μετάγγιση αίματος, και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία», αναφέρει ο κ Πολυθοδωράκης, και προσθέτει πως «ο ασθενής σηκώθηκε και περπάτησε την επόμενη ημέρα του χειρουργείου, και λίγες ημέρες αργότερα επέστρεψε υγιής στη Σουηδία».

Διαδερμική Σπονδυλοδεσία

Πρόκειται για πρωτοποριακή μέθοδο που απαιτεί μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη τεχνική μετεκπαίδευση, και σύμφωνα με τους γιατρούς, τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο, είναι πολλά και ασύγκριτα υπέρ του ασθενή.

Συγκεκριμένα, η επέμβαση:

– Γίνεται με μικρές χειρουργικές οπές (1,5 εκ.).

– Απαιτεί μικρότερο χρόνο νοσηλείας.

– Έχει γρήγορη ανάρρωση.

– Χρειάζεται λιγότερο ή καθόλου αίμα.

Συνήθως χρειάζονται δύο μέρες νοσηλείας, και η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη, αφού οι κακώσεις στους μύες και στα υπόλοιπα μαλακά μόρια είναι ελάχιστες. Μπορεί, δε, να χρησιμοποιηθεί, σε όλες τις εκφυλιστικές και τραυματικές δισκοπάθειες με ένδειξη σπονδυλοδεσίας.

Τα τρία στάδια της επέμβασης στον Σουηδό πάσχοντα σύμφωνα με τον κ. Πολυθοδωράκη:

– Στο πρώτο στάδιο έγινε μέσω μικρών τομών (μήκους 1,5 εκ.)  του δέρματος, αποσυμπίεση-ημιπεταλεκτομή του σπονδύλου Θ12.

– Στο δεύτερο στάδιο έγινε η δισκεκτομή και η αφαίρεση του κεντρικού οστεόφυτου, πραγματοποιήθηκε πρόσθια οστεοτομία, και τοποθετήθηκε στο μεσοσπονδύλιο διάστημα που βρισκόταν ο χαλασμένος δίσκος, ειδικό εμφύτευμα προκειμένουνα αποκατασταθεί το ύψος και η θέση των σπονδύλων.

– Στο τρίτο στάδιο ο κ. Πολυθοδωράκης προχώρησε στη διαδερμική τοποθέτηση των σταθεροποιητικών βιδών στα οστά των σπονδύλων, πραγματοποιώντας την οπίσθια διαδερμική σπονδυλοδεσία.

Η περιπέτεια και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς

Εξαιτίας δύο ατυχημάτων σε ηλικία 17 και 19 χρόνων, υπέφερε από έντονους πόνους στη σπονδυλική στήλη, ενώ παράλληλα είχε δυσχέρεια στην κίνηση. Η κατάσταση με το πέρασμα του χρόνου του δημιούργησε ψυχολογικά προβλήματα (διαταραχές πανικού και κατάθλιψη). Το πρόβλημά του (σωματικό και ψυχολογικό), επιδεινώθηκε μετά τα  βασανιστήρια που υπέστη από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν όταν φυλακίστηκε για έναν χρόνο στην ηλικία των 22 χρόνων. Σε ηλικία 26 χρόνων μετακινήθηκε στη Σουηδία και η κατάστασή του χειροτέρεψε καθώς τα επεισόδια πόνου έγιναν πιο συχνά και πιο έντονα, ενώ οι γιατροί αντιμετώπιζαν το πρόβλημά του κυρίως ως ψυχιατρικό και του έδιναν συνταγές φαρμάκων και φυσικοθεραπείες. Επί δεκατρία χρόνια προσπαθούσε να βρει λύση στο πρόβλημα πόνου που ένιωθε στην σπονδυλική στήλη, τόσο στη μέση όσο και στον αυχένα του. Μετά από επίμονες παρακλήσεις του, οι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα της Σουηδίας τον υπέβαλλαν σε μαγνητική τομογραφία αυχένα, ενώ επί έναν χρόνο του αρνούνταν μαγνητική τομογραφίας στη μέση. Έτσι, από τη μια έπρεπε να υποφέρει τον πόνο  του, καθότι δεν μπορούσε να πείσει κανέναν ότι τα προβλήματά του ήταν υπαρκτά, και από την άλλη, αυτά, εφόσον δεν θεραπεύονταν, χειροτέρευαν. Έτσι η ζωή του είχε μπει σε ένα φαύλο κύκλο όπου η επιδείνωση των σωματικών συμπτωμάτων οδηγούσε σε επιδείνωση των ψυχικών συμπτωμάτων, και το αντίθετο. Ο ασθενής αναζήτησε στη συνέχεια λύση στο πρόβλημα του στην Αίγυπτο και στην Ολλανδία. Μάταια όμως. Στις αρχές Απριλίου του 2015 ήρθε  στην Ελλάδα και εξετάστηκε από τον Νευροχειρουργό κ. Πολυθοδωράκη, ο οποίος αφού τον εξέτασε στο ιατρείο του, προχώρησε άμεσα σε έκτακτη εισαγωγή σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων και σε επείγουσα μαγνητική τομογραφία στη μέση του (αυτή που επί έναν χρόνο του την αρνιόντουσαν στη Σουηδία), όπου και διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε σοβαρότατο πρόβλημα δισκοπάθειας, οστεοφύτων και στένωσης στο Θ12-Ο1 διάσημα. Άμεσα οδηγήθηκε στο χειρουργείο, μετεγχειρητικά ανάρρωσε ταχύτατα, και στη συνέχεια υπεβλήθη σε επέμβαση μικροδοσκεκτομής και σπονδυλοδεσίας στην αυχενική μοίρα, και μετά από πέντε ημέρες επέστρεψε στην Σουηδία. Μάλιστα, έχει ζητήσει από το ασφαλιστικό του ταμείο να πραγματοποιήσει τις φυσικοθεραπείες και την αποκατάστασή του στην Ελλάδα.

Η περίπτωση του 38χρονου Mament Ahmed, όπως και πολλές άλλες, αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι Έλληνες γιατροί, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Info: www.brain-spine.gr / Τηλ: 210 6826030