Υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει τον περαιτέρω περιορισμό της χρήσης των νεονικοτινοειδών, ψήφισε η Ελλάδα κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν.
- 16 κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για περιορισμό στη χρήση των δραστικών ουσιών, αντιπροσωπεύοντας το 76,1% του πληθυσμού της Ένωσης.
- 8 κράτη-μέλη δήλωσαν αποχή αντιπροσωπεύοντας, το 14,9% του πληθυσμού της Ένωσης.
- 4 κράτη-μέλη ψήφισαν κατά της πρότασης, αντιπροσωπεύοντας το 9% του πληθυσμού.
Η ψηφοφορία ήταν ίδια και για τους τρεις εκτελεστικούς κανονισμούς, και κατά συνέπεια υιοθετήθηκαν και οι τρεις με ειδική πλειοψηφία.
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει:
«Η έντονη κοινωνική ανησυχία που είχε προκληθεί εδώ και καιρό για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μελισσών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Οφείλαμε να προφυλάξουμε τους καταναλωτές κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι τα γεωργικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι τους είναι ασφαλή. Έτσι, σε συνέχεια της προσπάθειάς μας μαζί με άλλα πέντε κράτη μέλη της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2017 όπου επισημαίναμε ότι δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα γεωργικά φάρμακα, ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσαμε παρά να υπερψηφίσουμε την πρόταση της Επιτροπής. Επειδή ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν χρησιμοποιώντας ασφαλή σκευάσματα τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται».