Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, κ. Ανέστης Βαφειάδης

– Οι τοπικοί φορείς της αγοράς καταλογίζουν “ανικανότητα στις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση”, και θέτουν τη νυν κυβέρνηση προ των ευθυνών της. 

Υπέρ του «ναι», στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, τάσσονται με κοινό τους ψήφισμα, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, η Ομοσπονδία Εμπορικών, Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Θράκης, και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης.

Στο ψήφισμά τους οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, αναφέρουν:

«Με έντονη ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις που φέρνει η απόφαση της Κυβέρνησης για δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα, το οποίο αφενός έχει αναιτιολόγητη βάση, και αφετέρου, ακόμη μεγαλύτερη ασάφεια ως προς το αποτέλεσμά του για ολόκληρη την κοινωνία.

ΕΥΡΩΠαρά τις πολύμηνες «διαπραγματεύσεις», φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Κλειστές τράπεζες, μηδενική ρευστότητα, φοβισμένοι καταναλωτές, άδεια καταστήματα, φόβος για την επόμενη μέρα. Είναι επιτυχία όλη αυτή η κατάσταση; Είναι επιτυχημένη πορεία μιας Κυβέρνησης για να φέρει καλύτερες μέρες στους πολίτες της; Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι κινήσεις για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, του μόνου που μπορεί να δώσει νέες θέσεις απασχόλησης;

Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη παλινωδίας, και της ανικανότητας των Κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση της χώρας μας σε βάρος του ελληνικού λαού και επ’ ωφελεία μόνο συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ο ιδιωτικός τομέας, σε όλες τις μορφές του, έχει τη δυνατότητα να κινήσει τη μηχανή της ανάπτυξης. Πρέπει να είναι το επίκεντρο κάθε διαπραγμάτευσης, κάθε μέτρου. Σήμερα όμως βιώνει την απόλυτη στόχευση, γίνεται αποδέκτης κάθε λανθασμένης κίνησης, είτε από πλευράς Κυβέρνησης είτε από πλευράς «θεσμών». Το αποτέλεσμα; Καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις, καθημερινά χάνονται θέσεις εργασίας, καθημερινά δημιουργούνται νέα χρέη. Καθημερινά στεγνώνει η πραγματική οικονομία και χάνεται. Φτάνει!

Ο επιχειρηματικός κόσμος, και ιδιαίτερα στην περιφέρεια και στην ακριτική περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας και τον ανταγωνισμό των όμορων γειτόνων, έχει φτάσει στα όριά του.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

  • Να δώσει ξεκάθαρες διευκρινήσεις στο ερώτημα που απευθύνει για το δημοψήφισμα, και να αποσαφηνίσει τι θα σημαίνει για τον ελληνικό λαό το «όχι», και ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την επιλογή αυτή. Αν αδυνατεί να το κάνει, τότε να ακυρώσει το δημοψήφισμα και να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους, άμεσα.
  • Να κινηθεί προς την κατεύθυνση εκείνη που να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και της εδραίωσης τους αισθήματος της ασφάλειας, σε όλους του πολίτες.

Οι επιλογές δεν είναι θέμα πολιτικών τακτικών και παιχνιδιών, διότι πλέον κρίνεται το μέλλον ενός ολόκληρου λαού ο οποίος επένδυσε στην ευρωπαϊκή πορεία του μέσα από μια μακρά και επώδυνη πορεία.

Και αυτό διασφαλίζεται μόνο λέγοντας «ΝΑΙ» στη συνέχιση της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης.

Λέγοντας «ΝΑΙ» στην ενωμένη Ευρώπη.

Λέγοντας «ΝΑΙ» στο ευρώ.

Λέγοντας «ΝΑΙ» στο ότι είμαστε ενωμένοι ως Έλληνες».

Έκκληση!

Σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ κ. Ανέστης Βαφειάδης, επισημαίνει: «Είναι οξύ πλέον το πρόβλημα της αγοράς από την έλλειψη ρευστού, όχι μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και από την αδυναμία ύπαρξης μικρών χαρτονομισμάτων και κερμάτων, και αυτό δημιουργεί προβλήματα στις συναλλαγές με τους πελάτες καθώς δεν δίνονται ρέστα. Κάνουμε έκκληση την ύστατη ώρα σε όλους τους πολιτικούς να βγουν μπροστά, να προστατεύσουν τον επαγγελματία, την επιχείρηση, τον έμπορο… Να βρεθεί έως την Κυριακή λύση, διαφορετικά θα ναι πολύ αργά. Ας αφήσουν τους εγωισμούς, τις ιδεοληψίες, και να σκύψουν στον Έλληνα επαγγελματία».