Μηχανισμό ελέγχου (Παρατηρητήριο) και – εν τέλει – υλοποίησης, των όσων εξαγγέλλονται στα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, έχει συστήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο στόχος απλός: να καταδειχθεί ότι υπάρχει «επόμενη ημέρα» μετά τα συνέδρια. Πιο πρακτικά, ότι τα έργα που εξαγγέλλονται και που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, υλοποιούνται.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του τελευταίου συνεδρίου, αυτού της ανατολικής Αττικής. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ως τον κοινό μας εχθρό και να καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου όλοι μαζί χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Και στο δια ταύτα, υπογράμμισε: «Πρέπει από εδώ και στο εξής να κριθούμε αν αυτά που εξαγγέλλουμε θα υλοποιηθούν. Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι έχουμε ήδη σχεδιάσει τον μηχανισμό ελέγχου-υλοποίησης όλων όσων από κοινού εξαγγείλαμε στα Περιφερειακά Συνέδρια».

Στο (ηλεκτρονικό) Παρατηρητήριο που διανύει ήδη τα πρώτα του βήματα, «ξενάγησε» το ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης που είναι αυτός από την κυβέρνηση που έχει αναλάβει να το «τρέξει».

  • Τι είναι και πώς λειτουργεί

Είναι μια κλειστή πλατφόρμα στην οποίαν έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, και ο κ. Βερναρδάκης.

  • 509 ενταγμένες πολιτικές

Στην πλατφόρμα «ανεβαίνουν» όλες οι πολιτικές που εξαγγέλλονται από το βήμα των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων. Από τα δέκα  πρώτα συνέδρια – δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη οι εξαγγελίες των δύο τελευταίων από τη Θεσσαλονίκη και το Λαύριο – έχουν «ανεβεί» στην πλατφόρμα 509 πολιτικές προς υλοποίηση. Από αυτές, 495 αφορούν κυβερνητικές δράσεις (όχι ενέργειες των Περιφερειών), ενώ οι υπόλοιπες είναι νομοθετήματα (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, Νομοσχέδια). Οι πολιτικές, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Βερναρδάκης, αφορούν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων – όχι ίδιο πάντα ανά Περιφέρεια: Υγεία, Παιδεία-Καινοτομία, Υποδομές (αντιπλημμυρικά, οδικά, κ.ά.), Πρωτογενής και Δευτερογενής Τομέας, Ενέργεια, Χωροταξία, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων, Θεσμικές Παρεμβάσεις, Τουρισμός, Ασφάλεια, Logistics (Βιομηχανικά Πάρκα), Κοινωνική Αλληλεγγύη, θέματα Ρομά, Παραχωρήσεις δημοσίων χώρων κ.ά. Στα έργα προς υλοποίηση, π.χ. στις Υποδομές, περιλαμβάνονται ακόμη και έργα που θα πάρει χρόνια να γίνουν, για παράδειγμα ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη.

Στην πλατφόρμα, δίπλα από τον τίτλο του κάθε έργου, μπορεί να δει κανείς την πρόοδό του (σε ποσοστό %), ποια είναι η τελευταία ημερομηνία που ενημερώθηκε, πότε έγιναν οι προηγούμενες ενημερώσεις.

Και οι 509 πολιτικές – και όσες ακόμη προστεθούν από τα επόμενα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια – βρίσκονται στο καθημερινό «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, το γραφείο του οποίου είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με έναν σύνδεσμο που έχει οριστεί από κάθε Υπουργείο, που εκτελεί και εποπτεύει το αντίστοιχο έργο.

  • Στο 20% η γενική υλοποίηση / Στο 35,8% η υλοποίηση στην ΑΜ-Θ

Παρά το γεγονός ότι κάποια από τα έργα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και μολνότι ο θεσμός των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί είναι κιόλας στο 20%.

«Πρωταθλητές» υλοποίησης είναι οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 35,8%, η Δυτική Ελλάδα με 30,7% και η Θεσσαλία με 24,1%.

Στο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις δράσεις ανά Περιφέρεια αλλά και ανά Υπουργείο υλοποίησης: εδώ προηγείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας με 65%, και έπεται το Υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης.

Όπως υπογραμμίζει ο Υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται μετά το τέλος του α’ γύρου των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων (απομένουν άλλα δύο), να επιστρέψει στις Περιφέρειες. Και, προφανώς, το παρατηρητήριο είναι η αναγκαία «γέφυρα».

Πηγή: documentonews.gr, ΑΠΕ/ΜΠΕ