– Πολύπτυχη δράση αναπτύσσει το Κοινωνικό Ιατρείο της Τ.Ο.Ρ.Α. Ροδόπης στην Κομοτηνή, που εγκαινιάστηκε χθες 18/5.
Τα εγκαίνια του εθελοντικού Κοινωνικού Ιατρείου της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ (Τ.Ο.Ρ.Α.)», που στεγάζεται στι ισόγειο του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκαν με Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, παρουσία του Δημάρχου κ. Γιώργου Πετρίδη, του Μουφτή Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλί, του εκπροσώπου του Νοσοκομείου της πόλης κ. Κώστα Βουζουκίδη, καθώς και πλειάδα συνεργατών και φίλων.
Στο hot spot της Νέας Καρβάλης και στον ορεινό όγκο της Ροδόπης
«Περιμένουμε να αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία η τοπική μας κοινωνία, γιατί από τη μικρή εμπειρία της λειτουργίας τους τελευταίους δυο-μήνες, φάνηκε η αναγκαιότητα του κοινωνικού ιατρείου», σημείωσε ο υπεύθυνος της δομής κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, εξηγώντας: «Μέχρι στιγμής συμμετείχαμε στην ενίσχυση του hot spot της Νέας Καρβάλης με εκατό κουβέρτες, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με καραμέλες για τα παιδιά, με φρούτα από δωρεές, και συνεισφέραμε και εμείς με το δικό μας τρόπο. Επίσης κάναμε και την επαφή, λέγοντας ότι εδώ στην περιοχή μας δεν υπάρχουν hot spot, συμβάλλοντας, βοηθώντας σε ότι ανάγκη έχουν, συναφή με τη δράση του κοινωνικού ιατρείου». Η δράση του Κοινωνικού Ιατρείου θα συνεχιστεί από τη μεθεπόμενη Κυριακή με περιοδείες στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, «στους μικρούς συνοικισμούς, για να καταγράψουμε τα προβλήματα υγείας που υπάρχουν, και θα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας», όπως επισήμανε ο κ. Παπαχρήστου.
Στόχοι της Τ.Ο.Ρ.Α. η εντόπια ταυτότητα των προϊόντων της Ροδόπης και η δημιουργία Βοτανικού Κήπου
Αναφορικά με τη φιλοσοφία της σύστασης και λειτουργίας της Πρωτοβουλίας Τ.Ο.Ρ.Α., η αντιπρόεδρός της κ. Κούλα Παπαδριέλλη, ανέφερε: «Την όλη ιδέα την επεξεργαζόμασταν περίπου ενάμισι χρόνο, και την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους της δώσαμε μορφή ως «Τ.Ο.Ρ.Α. Αλλάζω». Ο τίτλος αυτός αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε: ξεκινάμε να το ερμηνεύουμε από το τέλος, το Ζω σημαίνει ότι ζούμε εδώ, είμαστε στη Ροδόπη, Ζω και Αλλάζω, αυτός είναι ο στόχος μας. Αν μπορούμε, σε αυτή τη συγκυρία, την άσχημη οικονομική, εμείς να προσφέρουμε κάτι στον τόπο μας… Γιατί πιστεύουμε ότι αν δεν υπάρξει κοινωνία πολιτών, είναι όλα δυσοίωνα. Πιθανό από την κρίση αυτή να προκύψει κάτι προς το καλύτερο, να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι, συνεργατικοί, και να προωθούμε τα θέματα και τα συμφέροντα του τόπου μας».
Σε ότι αφορά το ευρύτερο πλάνο ενεργοποίησης, υπογράμμισε τη στόχευση «να δώσουμε τοπικότητα στα προϊόντα μας», καθώς και το «να δημιουργήσουμε βοτανικό μουσείο». Καταληκτικά, απηύθυνε κάλεσμα στο κοινό: «Θέλουμε συμμετοχή και καλούμε τον κόσμο να πλαισιώσει αυτήν την προσπάθεια.»
* Το Κοινωνικό Ιατρείο λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 18:30 – 20:30 – παρέχονται όποιες βοήθειες χρειάζονται οι πολίτες και συγκεντρώνονται φάρμακα.