Τυφλός οικοδόμος ξαναβρήκε το φως του μετά από 23 χρόνια, χάρη σε μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων (ΣΚΟ)

Ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Δρ Ιωάννης Μάλλιας

Ο άνδρας, 45χρόνων σήμερα, είχε χάσει την όραση του το 1992 σε εργατικό ατύχημα, όταν είχε υποστεί χημικό έγκαυμα από ασβέστη και στα δύο μάτια του!

Η επιτυχής πρωτοποριακή μεταμόσχευση έγινε  στην Αθήνα από τον διαπρεπή Έλληνα χειρουργό οφθαλμίατρο, Δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Μάλλια, και παρουσιάστηκε προ ημερών στο ετήσιο  συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον.

«Η μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων είναι πλέον η  μέθοδος που χαρίζει ξανά την όραση σε όσους ανθρώπους την έχουν χάσει από χημικά ή θερμικά εγκαύματα, ή άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καθολική ανεπάρκεια των βλαστοκυττάρων του ΣΚΟ», αναφέρει ο κ. Μάλλιας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Ο οικοδόμος, αμέσως μετά το ατύχημα παρουσίασε καθολική θόλωση του κερατοειδούς και στα δύο μάτια, με αποτελέσματα να τυφλωθεί από το δεξί και να βλέπει ελάχιστα από το αριστερό. Για την αποκατάσταση της όρασής του υποβλήθηκε το 1992 στο δεξί μάτι σε πολλαπλές ανεπιτυχείς χειρουργικές επεμβάσεις, στη συνέχεια ανέπτυξε μη ρυθμιζόμενο γλαύκωμα, και οι γιατροί αναγκαστικά προχώρησαν σε εξόρυξη του ματιού, στη θέση του οποίου τοποθετήθηκε οφθαλμική πρόθεση (γυάλινο μάτι). Με το πέρασμα του χρόνου όμως χειροτέρευσε  η κατάσταση και στο αριστερό μάτι, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να περιθωριοποιηθεί, καθώς ήταν αδύνατη η μετακίνησή του, ακόμη και μέσα στο σπίτι, χωρίς τη βοήθεια συνοδού.

Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

«Η μόνη λύση για να ξαναβρεί το φως του ο άνθρωπος, ήταν  να γίνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του ΣΚΟ. Δυστυχώς όμως δεν μπορούσαν να ληφθούν κύτταρα από το άλλο μάτι του, το οποίο είχε χάσει λίγο καιρό μετά το εργατικό ατύχημα. Για τον λόγο αυτόν, αναζητήσαμε πιθανό ιστoσυμβατό δότη μεταξύ των συγγενών του», εξηγεί ο Δρ Μάλλιας. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις ιστοσυμβατότητας μεταξύ των συγγενών πρώτου βαθμού, η μόνη που ήταν ιστοσυμβατή με τον 45χρονο, ήταν η αδελφή του, η οποία και έδωσε τα  βλαστικά οφθαλμικά κύτταρα. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Αθήνας τον περασμένο Ιούνιο. Ο ασθενής χειρουργήθηκε το πρωί, και το απόγευμα πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του. Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ήταν περιπατητικός από την πρώτη ημέρα. Το μάτι του παρέμεινε με επιδέσμους για μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας έβαζε αντιβιοτικά κολλύρια και κορτιζόνη. Για την πρόληψη της απόρριψης των μοσχευμάτων, ο ασθενής πήρε ανοσοτροποιητικά φάρμακα από το στόμα με τη σύμφωνη γνώμη ρευματολόγου. «Την πρώτη φορά που με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου, ήρθε υποβασταζόμενος από τον συνοδό του, ενώ σήμερα αυτοεξυπηρετείται και μετακινείται ελεύθερα χωρίς να είναι απαραίτητη η βοήθεια συνοδού», σημειώνει ο Δρ Μάλλιας.

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε μεταμόσχευση βλαστικών οφθαλμικών κυττάρων του σκληροκερατοειδούς ορίου, χρειάζεται να υποβάλλονται ασθενείς που πάσχουν από:

  • Αμφοτερόπλευρο χημικό έγκαυμα των οφθαλμών.
  • Πλήρη έλλειψη βλαστοκυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας, λόγω επανειλημμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

  • Την κληρονομική νόσο  ανιριδία.

  • Ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο Stevens-Johnson.

  • Ασθενείς που πάσχουν από τελικά στάδια οφθαλμικού ουλώδους πεμφυγοειδούς.

Παρόμοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται  περίπου χίλιες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Cincinnati των ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου χίλια νέα περιστατικά με σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα, τα οποία για να αντιμετωπιστούν, χρειάζονται, είτε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας, είτε επέμβαση μεταμόσχευσης του κερατοειδούς χιτώνα.

Όταν οι ασθενείς δεν υποβάλλονται σε μεταμόσχευση, μοιραία οδηγούνται στην τύφλωση.

Info:

www.malliaseye.gr

2109320215

6977273425

COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: inkomotini

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood