Για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της Οικονομίας, της Ενέργειας και της Άμυνας, συζήτησαν χθες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσης συζήτησαν  για τις Ευρω-τουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία Γαλλίας-Ελλάδας-Κύπρου και την ενεργοποίηση της ΤΟΤΑL, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Μακρόν για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα

Επιπλέον οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στον ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας κατά την επόμενη περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Συριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων, τονίζοντας οτι απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. καθώς και ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση τη σουηδική πρόταση. Επιπροσθέτως υπογράμμισε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.