Ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις, θεωρεί την αναθεώρηση του Συντάγματος η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί η ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά ούτε και να απεμποληθεί το «αίτημα της εποχής για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία, για εμβάθυνση δηλαδή της δημοκρατίας, διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής».

«Θέλουμε λοιπόν μια δημοκρατική, προοδευτική αναθεώρηση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σχετική εισήγησή του στην πολιτική γραμματεία του κόμματός του.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τη λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος. Και να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος απέναντι σε εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα εξουσίας. Θέλουμε η πρότασή μας να βάζει φρένο στην ελιτίστικη, νεοφιλελεύθερη ή τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε: «Η πρότασή μας θα στηριχθεί στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα προπύλαια της Βουλής τον Ιούλιο του 2016, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη διαβούλευση που μεσολάβησε με την κοινωνία και τους φορείς υπό τον συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Οι πέντε άξονες:

  • Διεύρυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθιέρωση ορίου θητειών για τους Βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον Πρωθυπουργό).
  • Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία).
  • Ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών).
  • Καθιέρωση με ευρεία συναίνεση διακριτών ρόλων για Κράτος-Εκκλησία.
  • Προστασία κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων, και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις).