Τσέρνομπιλ 29 χρόνια μετά – Τι συνέβη στις 26 Απριλίου του 1986;

ΤΕΣΡΝΟΜΠΙΛ

Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου του 1986, οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν» στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο του εν λόγω πειράματος, οι τεχνικοί έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του.

Στη 1:23 το πρωί, η αλυσιδωτή αντίδραση στον αντιδραστήρα, προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις οι οποίες τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμά του, βάρους χιλίων τόνων! Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκαν στον αέρα και μεταφέρθηκαν στις γύρω περιοχές με ταχείς ρυθμούς.

Δύο ημέρες μετά, σουηδικοί σταθμοί παρατήρησης, άρχισαν να καταγράφουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Παρ’ ότι η σοβιετική κυβέρνηση αποπειράθηκε αρχικώς να συγκαλύψει το γεγονός, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπήρξε ένα «μικρό ατύχημα». Επί δέκα ημέρες, τα φλεγόμενα πυρηνικά καύσιμα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμα! Ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε πάνω από την Ευρώπη και μέχρι τον Βόρειο Πόλο, με τις γνωστές μακροχρόνιες συνέπειες.

29 χρόνια μετά, και αφού υπήρξαν και άλλα περιστατικά (μικρότερης κλίμακας αλλά όχι ασήμαντα), με τελευταίο γνωστό αυτό της Φουκουσίμα (11-13/3/2011, όπου σημειώθηκε υπερθέρμανση, έκρηξη και έκκληση ραδιενέργειας), πολλές χώρες έχουν αναθεωρήσει την στάση τους απέναντι στη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή ενέργειας, και στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Patrick Moore, στο βιβλίο του «Assault on Future Generations – Επίθεση στις μελλοντικές γενιές», το 1976, έγραψε: «Τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας είναι μαζί με τους πυρηνικούς πυραύλους οι πιο επικίνδυνες κατασκευές που η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει. Η κατασκευή και η εξάπλωσή τους είναι η πιο ανεύθυνη, στην πραγματικότητα η πιο εγκληματική ενέργεια που έχει λάβει χώρα στον πλανήτη μας».

Σύμφωνα με μελέτες Αμερικανών και Ρώσων γιατρών (Βertrell – Yacovlοf), οι βιομηχανικές πυρηνικές δραστηριότητες και οι ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές, προκάλεσαν μέχρι σήμερα παγκοσμίως:

* 500 εκατομμύρια αποβολές.

* 5 εκατομμύρια θανάτους νεογέννητων.

* 376 εκατομμύρια καρκίνους.

* 235 εκατομμύρια γενετικές βλάβες.

* 587 εκατομμύρια τερατογενέσεις.

* 5 εκατομμύρια διανοητικές καθυστερήσεις.

Συνολικά πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν, παραμορφώθηκαν ή αρρώστησαν μέχρι σήμερα από την πυρηνική τεχνολογία.

Σε ανακοίνωσή της για την τραγική επέτειο, η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, αναφέρει:

“Ακόμη και οι υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας, ομολογούν ότι πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα ατυχήματος, αλλά ισχυρίζονται ότι με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί μεγάλο ατύχημα… Η πραγματικότητα βέβαια τους διέψευσε και θα τους διαψεύδει με τρόπο τραγικό.

Σήμερα, πάρα πολλά απαρχαιωμένα πυρηνικά εργοστάσια, που έπρεπε να έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, συνεχίζουν να λειτουργούν, απειλώντας με νέες καταστροφές, και πυρηνικά απόβλητα που προκύπτουν από τη συνήθη λειτουργία τους, αποθηκεύονται (ή ακριβέστερα πετιούνται), χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαχείρισή τους.

Τα πυρηνικά εργοστάσια αποτελούν μια απαράδεκτη απειλή για το περιβάλλον και για την ανθρωπότητα. Η μόνη λύση για το μέλλον, είναι να μην κατασκευαστούν νέα εργοστάσια, και να κλείσουν αυτά που υπάρχουν.

Στη δεκαετία του ’70, όταν τα κοινωνικά κινήματα άρχισαν να γίνονται μαζικά και διεκδικητικά, το αντιπυρηνικό κίνημα πρωτοστατούσε με ένα κεντρικό σύνθημα:

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΠΑΡΑ ΑΥΡΙΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα είναι τραγικά επίκαιρο αυτό το σύνθημα, και θα είναι για πολλά ακόμη χρόνια αν ο καθένας από εμάς δεν αντιδράσει.

Σας καλούμε όλους να αναλογιστείτε το μέλλον που ετοιμάζουμε για τα παιδιά μας, και να πούμε όλοι μαζί ένα μεγάλο ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ας αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες, γιατί ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood