“Απαράδεκτη” χαρακτήρισε τη θέση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, αναφορικά με τις προωθούμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις φοίτησης μαθητών με αναπηρία και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Επίσης, σφόδρα αντέδρασε απέναντι στη στάση του ΣΙΣ, και η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ).

Συνάμα, τον ΣΙΣ κατακεραυνώνει και ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης και μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Τρύφωνας Καρούντζος, ο οποίος σε άρθρο του αναφέρει:

“Χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας «αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού», ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), σαφώς διαφωνεί με την υποχρεωτικότητα εγγραφής μαθητών με αναπηρία στα ιδιωτικά σχολεία.

Πρόκειται για έλλειμμα αντίληψης περί των ανθρώπινων και συνταγματικών δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση του ΣΙΣ για το θέμα, δυστυχώς επιβεβαιώνει αυτό το έλλειμμα και δημιουργεί το ερώτημα εάν όλοι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, που πολλοί εγγράφουν μαθητές με αναπηρία, συμφωνούν με αυτή την ακραία ρατσιστική θέση.

18739755 1688386721458082 9202001123097269162 nΣε αυτή την ανακοίνωση καταγράφηκε σαφώς ότι ο ΣΙΣ δεν μπορεί να αντιληφθεί τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η οποία εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται καθημερινά απέναντι σε όλες τις ηγεσίες υπουργείου Παιδείας, για το ανθρώπινο δικαίωμα της καθολικής συμμετοχής των μαθητών με αναπηρία, με υποχρεωτικότητα, και στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία.

Την ίδια ώρα ο ΣΙΣ απέχει. Για τη Συνομοσπονδία μάλιστα, πρωτεύον είναι να βελτιώνεται διαρκώς η δημόσια εκπαίδευση. Ο ΣΙΣ δεν έχει παρακολουθήσει τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος, ούτε τις επιστημονικές θέσεις και προτάσεις του. Για αυτό οι παρατηρήσεις και οι προτροπές του είναι έωλες, αβάσιμες και ανιστόρητες.

Η ελληνική κοινωνία θα περίμενε ο ΣΙΣ να απαντήσει με ευθύ και καθαρό τρόπο, ότι τουλάχιστον δεν εννοούσε τις ακρότητες που καταγράφει στο υπόμνημά του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Δεν το έπραξε αυτό και παραμένει εκτεθειμένος.

15317972 1637896623179526 4674175779344448526 nΣτο δια ταύτα: η νομοθετική διάταξη του υπουργείου αναφορικά με τη μη διάκριση στην ένταξη των μαθητών ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία, είναι σωστή και έχει δύο σκέλη: αρχικά επιθυμεί να ρυθμίσει την εγγραφή των μαθητών με αναπηρία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αφετέρου εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, καθώς και με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα έχει κυρώσει με νόμο μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο.

Θα περιμέναμε από τον ΣΙΣ να χαιρετίσει μια τέτοια εξέλιξη που εμπλουτίζει τον νομικό μας πολιτισμό κατά των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης. Είναι καθήκον όλων των Ελλήνων να αγωνίζονται για την ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή / και ειδικές μαθησιακές ανάγκες στην εκπαίδευση, δημόσια ή ιδιωτική.

Συνιστούμε στον ΣΙΣ να αντιληφθεί την κοινωνική ευθύνη που έχει.

Μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), προτείναμε και τον τρόπο που αυτή η διάταξη θα πρέπει να υλοποιηθεί και νομοθετικά και να ισχύσει, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και με τον ΣΙΣ. Και θα μείνουμε άγρυπνοι φρουροί για την εφαρμογή της.

Αναφορικά με το αν η ΕΣΑμεΑ είναι «παραπληροφορημένη» ή έχει «άγνοια βασικών δεδομένων», το αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας”.