Θεατρικό Φεστιβάλ στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος «BASACA – Black Sea Area for Culture and Art – Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας για τον Πολιτισμό και την Τέχνη», το οποίο εντάσσεται στο Κοινό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μαύρης Θάλασσας 2007-2013, με σκοπό την ενεργοποίηση του τοπικού δυναμικού για τη δημιουργία ενός κοινού πολιτιστικού περιβάλλοντος στις κοινότητες της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, και στο οποίο ο Δήμος Κομοτηνής μετέχει ως επικεφαλής εταίρος παράλληλα με πολιτιστικούς οργανισμούς από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και την Οδησσό της Ουκρανίας, θα πραγματοποιηθεί στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (χειμερινή σκηνή), την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουνίου.

ΘΕΑΤΡΟ 1Την έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής την Παρασκευή 19 Ιουνίου και ώρα 20:30 με την αναβίωση του εθίμου των «Μωμόγερων» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας θα ολοκληρωθεί με την παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» από το τμήμα ενηλίκων του ερασιτεχνικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ, που φέτος απέσπασε τις καλύτερες κριτικές σε όλες τις παραστάσεις του.

Το Σάββατο 20 Ιουνίου (στον ίδιο χώρο) στις 21:15, οι θεατρικές ομάδες από τη Βουλγαρία και την Ουκρανία θα παρουσιάσουν τις θεατρικές τους δημιουργίες βασισμένες σε μύθους και θρύλους της Μαύρης Θάλασσας. Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι η «Η αγάπη είναι αρμυρή» και «Το μαργαριτάρι της Μαύρης θάλασσας» αντίστοιχα, και θα έχουν την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν όλοι οι δημότες με ελεύθερη είσοδο.

Παράλληλα, οι αποστολές των πενήντα Βουλγάρων και Ουκρανών, κατά την τριήμερη φιλοξενία τους στην Κομοτηνή, θα γευθούν την τοπική κουζίνα, θα περιηγηθούν στην πόλη αλλά και στην παραλιακή ζώνη, και θα γνωρίσουν την πλούσια ιστορία και παράδοση της περιοχής.

Οι επόμενες δράσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Οδησσό και στο Μπουργκάς, και περιλαμβάνουν δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, γαστρονομική  έκθεση και φεστιβάλ παράδοσης.