Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο σχετικά με το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών και τη μη ένταξη σε αυτό λόγω έλλειψης αντίστοιχων πόρων, ενδιαφερομένων που πληρούν τα κριτήρια, υποβάλλει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο περιφερειακό συμβούλιο, Χρήστος Τρέλλης.

Αναλυτικά η Επερώτηση, που αναμένεται να συζητηθεί στην αποψινή συνεδρίαση του οργάνου, έχει ως εξής:

«Με βάση την αξιολόγηση αιτήσεων για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020», στην περιφέρεια εντάχθηκαν 1.038, 182 είναι εν δυνάμει δικαιούχοι, 270 είναι επιλαχόντες, και 65 απορριπτόμενοι.

Σε πολλές περιφέρεις της χώρας υπήρξε ενδιαφέρον για την ένταξη στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι που καλύπτουν τις προϋποθέσεις ένταξης να μην εντάσσονται λόγω έλλειψης των αντίστοιχων κονδυλίων.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, Περιφέρειες άρχισαν να διεκδικούν περισσότερα κονδύλια για να εντάξουν τους επιλαχόντες τους, τακτική που φαίνεται να έχει αποδώσει για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

Σε ποιές ενέργειες θα προβεί η Περιφέρεια ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια για να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο Πρόγραμμα;».

Το θέμα έχουν θίξει επίσης ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ, καθώς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.