Ο Γιάννης Πουρλιάκας έχοντας … “φάει τα γήπεδα με το κουτάλι”, δικαίως λογίζεται ως ένας από τους πολύπειρους “ποδοσφαιράνθρωπους” της Ροδόπης.

Ως παίκτης έχει κολλήσει ουκ ολίγα “ένσημα”, αρχής γενομένης από το 1978, όταν και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα του χωριού του, τη Μακεδονία Καλαμωτού Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Μελιτέα Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα από το 1984 μέχρι το 1988, χρονιά-ορόσημο κατά την οποία μεταπήδησε στον Πανθρακικό. Με την πράσινη φανέλα της ομάδας της Κομοτηνής αγωνίστηκε για οκτώ χρόνια, και ακολούθησαν, μια σεζόν στον Α.Ο. Τυμπακίου Κρήτης, και δύο χρόνια στην ΠΑΕ Ποντιων (Δ΄ εθνική). Εν συνεχεία, έπαιξε στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Θράκης, σε Σάπες, Ροδίτη, Κόσμιο, Ορφέα, Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου, Αστόρια και Λοφάριο.

Σαν προπονητής έχει ήδη κοουτσάρει τον Ροδίτη, το Κόσμιο, τον Ορφέα, τη Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου με τον Χρυσόστομο Ξενοδοχίδη, και την ακαδημία του Σπάρτακου Αγίων Θεοδώρων.

Επιπλέον, αυτό που κατά κοινή ομολογία τον χαρακτηρίζει, είναι ο χαρακτήρας του, με βασικά γνωρίσματα το ήθος και την αξιοσύνη του.