11ο δημοτικό πρωτια 5Την πρώτη θέση στον 4ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για μαθητές Δημοτικού, με θέμα “Εποικισμός στον Άρη”, που διενεργήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, κατέκτησε η ομάδα του 11ου Δημοτικού Κομοτηνής “Robo Galaxy” όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας.

Οι “Robo Galaxy” αποτελούνται από τις μαθήτριες και τους μαθητές του ΣΤ1: Ιωάννα Γκουτή, Στάθης Εξάρχου, Μαρίλια Καΐκα, Στέλλα Παπάζογλου, Σοφοκλής Σιούλας, Αγνή Χατζηδημητρίου.

Προπονητές της ομάδας είναι ο δάσκαλος Θοδωρής Στανίτσας και ο καθηγητής πληροφορικής Γιάννης Μιχαηλίδης, ενώ συμμετείχαν ο καθηγητής εικαστικών Γιάννης Μπακιρτζίδης και ο καθηγητής θεατρικής αγωγής Γιώργος Λυμπέρης.

Το θέμα που επίλεξαν οι “Robo Galaxy”, συνδέεται με τα δύο από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει στον πλανήτη Άρη: το νερό και την τροφή. Ένα ειδικό όχημα εξερεύνησης κινείται πάνω στην επιφάνεια του Άρη με σκοπό την εξεύρεση υδάτινου στοιχείου (δηλαδή νερού), την εξόρυξή του, και μετέπειτα τη μεταφόρτωσή του σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο προκειμένου το υγρό μετάλλευμα να υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία ώστε να μετατραπεί σε πόσιμο νερό. Το νερό χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια φυτών στο θερμοκήπιο με τη χρήση υδροπονίας – τρόπος καλλιέργειας που δεν απαιτεί χώμα για τα φυτά και ταυτόχρονα έχει πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε νερό. Απώτερος σκοπός η εποίκιση του κόκκινου πλανήτη!

11ο δημοτικόΓονείς και φίλοι της ομάδας πανηγύρισαν δεόντως την επιτυχία με το μήνυμα: “Robo Galaxy λέμε! Μόνο περήφανοι για την ομαδάρα του σχολείου μας! Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας ΕΛ. ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε. καθώς και έναν συμπολίτη μας που επιθυμεί να μείνει ανώνυμος για την οικονομική ενίσχυση και την εκτόξευση της ομαδάρας μας στον … Άρη! Πάμε Αθήνα τώρα;;; Ναιιιιι!!!”.

Οι Περιφερειακοί διαγωνισμοί αποτελούν το πρώτο στάδιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, του οποίου ο φετινός τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο του Γαλατσίου.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, προσελκύει περισσότερους από 3.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, και αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα ένα συναρπαστικό ταξίδι διάρκειας πέντε μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων έως τη διεξαγωγή του τελικού.

Για κάθε σχολική βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.