Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής φιλοξένησε καθηγητές και μαθητές άλλων χωρών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Constructing European Identity through Material and Intangible Heritage / Οικοδομώντας την Ευρωπαϊκή ταυτότητα διαμέσου της υλικής και άυλης κληρονομιάς”.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση αυτή.

Οι φιλοξενούμενοι μαθητές ακολούθησαν ένα γεμάτο με δραστηριότητες και επισκέψεις πρόγραμμα που ετοίμασαν οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου καθώς και οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων είχε ως εξής:

1η μέρα: μαθητές και καθηγητές συναντήθηκαν στον χώρο του σχολείου όπου πραγματοποιήθηκε γιορτή υποδοχής. Μαθητές του σχολείου της Κομοτηνής παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς ενώ η χορωδία τους τραγούδησε γνωστά τραγούδια του τόπου μας. Ανάλογα και τα άλλα σχολεία είχαν ετοιμάσει από ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι ή χορό της πατρίδας τους. Ακολούθησαν επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Ζυθοποιία Βεργίνα, καθώς και δύο παράλληλα εργαστήρια: ένα στο 4ο Γυμνάσιο με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής και με θέμα την εκμάθηση παραδοσιακών χορών, και ένα στο μαγειρείο του 5ου Παιδικού Σταθμού Κομοτηνής με θέμα την παρασκευή παραδοσιακής τυρόπιτας.

2η μέρα: πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους Φιλίππους Καβάλας και στο Μουσείο Καπνού Καβάλας, ενώ εη επιστροφή περιλάμβανε περιήγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Στο τέλος της μέρας οι αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε η ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.

3η μέρα: οι μαθητές έγιναν δεκτοί από τον Δήμαρχο Κομοτηνής και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης με ξεναγούς τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής οι οποίοι δημιούργησαν και βίντεο με την ιστορία του κάθε μνημείου χωριστά (Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Βυζαντινό Τείχος, Ιμαρέτ, Τσανάκλειος Σχολή, Λέσχη Κομοτηναίων, κ.ά.). Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Ρομά στο Θρυλόριο.

4η μέρα: ολοκληρώθηκαν οι δράσεις με ολοήμερη εκδρομή στο Σουφλί, σε ένα νοερό ταξίδι στους δρόμους του μεταξιού μέσα από επισκέψεις στα τοπικά μουσεία μεταξιού, στα Κουκουλόσπιτα και στα παλιά εργοστάσια μεταξιού. Η μέρα τελείωσε με εργαστήριο Θρακικής κουζίνας στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης.

5η μέρα: πραγματοποιήθηκε συνάντηση απολογισμού του προγράμματος και οι ξένες αντιπροσωπείες αναχώρησαν για τις χώρες τους έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από το σχολείο της Κομοτηνής όσο και από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.