Ψήφισμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, εξέδωσε το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Επί 22 παρόντων εκ των 51 μελών του οργάνου, 17 ψήφισαν υπέρ του προτεινόμενου κειμένου, ο γραμματέας Μεχμέτ Ουστά Χουσεΐν της Κοινωνικής Συμμαχίας απείχε, ενώ κατά ψήφισαν οι Σπυρίδων Τουρτούρης, Παντελής Λασκαρίδης και Μενέλαος Μαλτέζος της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης.

Το κείμενο του Ψηφίσματος:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζοντας το σύνολο των πολιτών της Περιφέρειας, τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στα όμορα κράτη της περιοχής μας, ως εγγύηση ευημερίας και ανάπτυξης για τους λαούς μας.

Βασική προϋπόθεση των ειρηνικών σχέσεων, είναι η αμοιβαία κατανόηση, ο σεβασμός της ιστορίας, και το απαραβίαστο των συνόρων κάθε χώρας.

Με αυτό ως δεδομένο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ώστε:

  • η ΠΓΔΜ να απαλείψει από το Σύνταγμα, από τα επίσημα έγγραφα και από οπουδήποτε αλλού, κάθε αναφορά, άμεση ή έμμεση, αλυτρωτικού χαρακτήρα κατά της Ελλάδας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ως προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας
  • και στη συνέχεια, να επιτευχθεί η καθιέρωση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ, για κάθε χρήση, η οποία θα απέχει σαφώς από αλυτρωτισμούς και την παραχάραξη της ιστορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η λέξη Μακεδονία δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στην ονομασία της γειτονικής χώρας».