Φαινόμενο απολύτως φυσιολογικό αποτελεί η εμφάνιση του αραχνοΰφαντου πέπλου στην περιοχή του Πόρτο Λάγους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει επαναληφθεί και τα προηγούμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Βιστωνίδας και φυσικά έχει την εξήγησή του.

Αυτά αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου –Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, εξηγώντας ότι «πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των σκνιπών στην περιοχή». «Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για πολύ καιρό, οι πληθυσμοί τους αυξάνονται υπέρμετρα», επισημαίνεται, «και, ως αποτέλεσμα, ακολούθησε η υπερανάπτυξη των πληθυσμών αραχνών λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής, που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών».

Ο Φορέας Διαχείρισης εκτιμά επίσης ότι το φαινόμενο θα εξαλειφθεί με την πτώση της θερμοκρασίας και τις πρώτες δυνατές βροχές, τονίζοντας καταληκτικά ότι «πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο καθώς έχει εμφανιστεί και σε προηγούμενα έτη σε περιοχές περιμετρικά της λίμνης Βιστωνίδας».