Παρουσίασαν τα ρομπότ τους στους χιλιάδες επισκέπτες της Έκθεσης Καινοτομίας EuropeanMakerFaire στη Ρώμη

Σε ένα πολύ μεγάλο γεγονός είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, για ακόμη μια φορά, τα μέλη της ομάδας Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Πρόκειται για την έκθεση καινοτομίας και εφευρετικότητας European Maker Faire που έλαβε χώρα στη Ρώμη από τις 14 ως τις 16 Οκτωβρίου.

Το European Maker Faire, μια έκθεση καινοτομίας, δημιουργικότητας και τεχνολογίας, διοργανώθηκε για 4η χρονιά στην Ρώμη στα πρότυπα του Αμερικάνικου Maker Faire που ξεκίνησε το 2006. Οι διοργανωτές του ευρωπαϊκού Maker Faire – η Innova Camera, μια Ειδική Υπηρεσία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ρώμης –  θέλουν να καταστήσουν την ιταλική πρωτεύουσα κέντρο καινοτομίας, ψηφιακής κουλτούρας και επιχειρηματικότητας.

img_20161014_095901Στη φετινή έκθεση περισσότεροι από 700 εκθέτες από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και ιδιώτες από 65 χώρες, αλλά και 15 ευρωπαϊκά σχολεία μεταξύ των οποίων και της Κομοτηνής, παρουσίασαν  τα καινοτόμα έργα τους σε 55.000 τ.μ. στεγασμένου εκθεσιακού χώρου και 45.000 τ.μ. ανοικτού χώρου, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον 110.000 επισκεπτών!

Virtual Reality, Ρομποτική, 3D-printing, Drones, Gaming, Ιnternet of Things, Βιομηχανία 4.0, Οχήματα, Διατροφή, Ένδυση, Τέχνη, Υγεία, Εκπαίδευση, Ενέργεια, Μουσική ήταν μερικοί από τους τομείς, στους οποίους ανήκαν τα έργα που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου της Κομοτηνής. Επίσης, συνάντησαν τους κατασκευαστές τους, ενώ παρακολούθησαν μερικές από τις εκατοντάδες ομιλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις,  workshops και συνέδρια. Ήταν ένα τριήμερο ταξίδι στο μέλλον, όπως το χαρακτήρισαν οι διοργανωτές.

sam_6327Το έργο των μαθητών από την Κομοτηνή – ο Robot Writer, το ρομπότ που σχεδίασαν και προγραμμάτισαν έτσι ώστε να γράφει γράμματα και λέξεις του λατινικού αλφαβήτου – επιλέχθηκε από επιτροπή αξιολόγησης της Ιταλικής διοργανώτριας Innova Camera μεταξύ 300 υποψηφιοτήτων. Για 3 ημέρες και για 10 ώρες κάθε ημέρα τα μέλη της ομάδας επιδείκνυαν τα ρομπότ της στους επισκέπτες της έκθεσης. Μικροί και μεγάλοι αλληλεπίδρασαν με τα ρομπότ, ενώ έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν λεπτομέρειες για το πώς και ποιοι τα κατασκεύασαν. Ακούραστα και με μεγάλη προθυμία, τα μέλη της ομάδας έδιναν τις απαραίτητες πληροφορίες. Ο ενθουσιασμός στα πρόσωπα των επισκεπτών, τα κολακευτικά τους σχόλια και τα συγχαρητήριά τους, τους έδωσαν πολύ μεγάλη ικανοποίηση.

Μάλιστα, ήδη με την επιστροφή τους στην Ελλάδα δέχτηκαν μέσω email πρόταση από μια  ιταλική ένωση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων να συμμετάσχουν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Perugia με αντικείμενο έρευνας το 3D-Printing.

Θερμές ευχαριστίες προς όσους συνέβαλλαν στο να αποκτήσουν αυτές τις μοναδικές εμπειρίες οι μαθητές- μέλη της ομάδας, εξέφρασε η Καθηγήτρια Πληροφορικής και Προπονήτρια της Ομάδας Ρομποτικής του 1ου  Γυμνασίου Κομοτηνής, Φωτιάδου Γλυκερία. «Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι», τονίζει και επισημαίνει: «Την Περιφέρεια ΑΜΘ-Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, τον Δήμο Κομοτηνής, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, την Μητρόπολη Μαρωνείας Κομοτηνής, τα Θρακικά Εκκοκιστήρια Κουρούδης, την βιομηχανία ELINA, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, τις εταιρίες Prisma Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ, Δουκίδης & ΥΙΟΙ ΟΕ, Πρατήριο Καυσίμων Βελκοπούλου Παρασκευή, Βερβερίδης & ΣΙΑ ΟΕ, και τον γεωπόνο κ. Μολλά Χρυσοβαλάντη. Επίσης ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κολιδάκη Στέλιο που είχε την ιδέα και μας έφερε σε επαφή με τους υπευθύνους δημοσίων σχέσεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για μια πολύ ενδιαφέρουσα δίωρη ξενάγηση σε χώρους του αεροδρομίου που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε, όπως τους χώρους επιτήρησης του αεροδρομίου καθώς και τους πλήρως αυτοματοποιημένους  χώρους διαλογής αποσκευών. Τέλος ευχαριστούμε όλα τα τοπικά ΜΜΕ που μας βοηθούν να επικοινωνήσουμε τις δράσεις μας».

img_20161016_190746Τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στο ταξίδι ήταν οι: Στράτος Αναχωρλής, Στράτος Ασανάκης, Ιορδάνης Γιαγτζόγλου, Γιώργος Τσούπας, Δημήτρης Κολιδάκης, Ραφαήλ Κωνσταντίνου, Δομίνικος Κουκουρίδης, Μάριος Καπάνταης, Γεράσιμος Κατσιμίγας, Παναγιώτης Μαζαράκης, Θανάσης Κιουτσούκης, Νίκος Μαντζικίδης, Αλεξία Νταντουρή, Βασίλειος Ντίκας και Θοδωρής Τερζής. Την ομάδα συνόδεψαν η υπεύθυνη καθηγήτρια της ομάδας Ρομποτικής, κ. Φωτιάδου, η διευθύντρια του σχολείου κ. Λεμονιά Δαργινίδου και ο υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Νταντουρής.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο: http://www.makerfairerome.eu/