Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας, θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο 26 Απριλίου, από τις 10:30 ως τις 16:00, η 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Η εκδήλωση αποτελεί την ετήσια κεντρική δράση του Πελίτι για τις ντόπιες ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία.

Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι, είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει τον δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο, ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο, ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι.

Διότι, πάντα κατά την ίδια συλλογιστική, η καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους, είναι μια βαθιά πολιτική πράξη, μέσω της οποίας μπορούν να επιλυθούν γεωργικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας και όχι μόνο!

«Η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, είναι για μας είναι μια εικόνα από το μέλλον. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα, και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά», τονίζουν μέλη του Πελίτι.

«Κάθε χρόνο χάρη στο Πελίτι, κάποιες δεκάδες χιλιάδες κήποι σε όλη την Ελλάδα μας δίνουν καρπούς χωρίς τη μεσολάβηση των χρημάτων. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να μας βλάψει. Οι κατσαρόλες μας θα είναι πάντα γεμάτες σε πείσμα των οικονομικών αναλύσεων. Η προσφορά σπόρων χωρίς χρήματα λειτουργεί και αποδίδει. Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε άλλα αγαθά; Φέτος στη γιορτή των σπόρων ας φέρουμε μαζί μας ό,τι μπορούμε να χαρίσουμε ή ό,τι θέλουμε να ανταλλάξουμε με κάτι που χρειαζόμαστε. Ας γίνει αυτή η γιορτή, γιορτή της αλληλεγγύης και της προσφοράς χωρίς χρήματα για κάθε είδος προϊόντος ή υπηρεσίας», τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.

Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο, άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι.

Όσοι πάντως φέρουν σπόρους, θα πρέπει να τους έχουν συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια, στα οποία θα αναγράφεται:

– το είδος.

– η ποικιλία.

– η περιοχή καλλιέργειας.

– το όνομα του καλλιεργητή.

– ο τρόπος καλλιέργειας.

Καλλιεργητές μάλιστα και κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα, όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.

Η διαδικασία της διανομής των σπόρων

Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της εισόδου. Οι επισκέπτες κατά την είσοδό τους θα προμηθευτούν δωρεάν τέσσερα κουπόνια. Το κάθε κουπόνι θα αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων.

Η γιορτή περιλαμβάνει ακόμη:

– Ομιλίες.

Εργαστήρια. 

Δημιουργική απασχόληση για τα μικρά παιδιά.

Το τραπέζι της αγάπης.

Τραγουδώντας για το Πελίτι.

Χαριστικό Παζάρι.

Εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά.

Πώς θα φτάσετε στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου

Το Μεσοχώρι βρίσκεται στη μέση περίπου της επαρχιακής οδού Δράμας-Ξάνθης, και είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Νέστου, σε υψόμετρο 120 μέτρων, και σε απόσταση 40 χλμ από την πόλη της Δράμας, 48 χλμ από την Ξάνθη, 72 χλμ από την Καβάλα, 105 χλμ από την Κομοτηνή, 205 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 715 χλμ από την Αθήνα.

Μπορεί επίσης κάποιος να πάει είτε με ΚΤΕΛ είτε με τρένο ως το Παρανέστι (το Μεσοζώρι απέχει από σιδηροδρομικό σταθμό 2 χλμ).

Χρήσιμα τηλέφωνα:

ΚΤΕΛ Δράμας: 2521032734, ΚΤΕΛ Ξάνθης: 2541022684.

ΟΣΕ Δράμας: 2521032444, ΟΣΕ Ξάνθης: 2541022581.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2524022059, Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00 – 13:00.

Από την Κομοτηνή θα κινηθεί και λεωφορείο – πληροφορίες στο 6932302172.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.peliti.gr

Καλό θα είναι οι επισκέπτες να έχουν ζεστά ρούχα, στρωσίδια για να κάτσουν το γρασίδι, και βέβαια καλή διάθεση, συνεργασία και υπομονή.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου.