Μόλις το 1987 ορίστηκαν με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού οι προϋποθέσεις λειτουργίας τμήματος κρουστών οργάνων στα αναγνωρισμένα Μουσικά Εκπαιδευτήρια (Ωδεία και Μουσικές Σχολές) της Ελλάδας, που είχε ως άμεση συνέπεια την έναρξη της επίσημης διδασκαλίας τους.

Ωστόσο, η δυσκολία εύρεσης κατάλληλων καθηγητών με αναγνωρισμένες σπουδές σε ιδρύματα του εξωτερικού, και το ιδιαίτερα υψηλό κόστος λειτουργίας του τμήματος λόγω της μεγάλης γκάμας οργάνων που εσωκλείει (τυμπάνια, ξυλόφωνο, βιμπράφωνο, ταμπούρο, ταμ-ταμ, μαράκας κ.λπ.), απέτρεψε τα περισσότερα ιδρύματα από τη λειτουργία ανάλογου τμήματος.

Έτσι, το πρώτο δίπλωμα κρουστών στην ιστορία της Θράκης, απονεμήθηκε μόλις προ ημερών στις διπλωματικές εξετάσεις που διεξήχθησαν στο Ωδείο Φαέθων Αλεξανδρούπολης που είναι το μοναδικό μουσικό εκπαιδευτήριο στη Θράκη που λειτουργεί αναγνωρισμένο τμήμα κρουστών οργάνων.

Το δίπλωμα, το οποίο είναι το ανώτερο πιστοποιητικό σπουδών που ορίζει το ελληνικό κράτος και ο κάτοχός του έχει άμεσα το δικαίωμα διδασκαλίας στο αντίστοιχο τμήμα, έλαβε ο Γιάννης Καρακασίδης μετά από πολυετείς σπουδές δίπλα στον Δημήτρη Βίττη, κορυφαίο κρουστό της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και απόφοιτο Γερμανικής Μουσικής Ακαδημίας.

Η επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού που έκρινε τον εξεταζόμενο, αποτελείτο από καταξιωμένους μουσικούς, μέλη των Κρατικών Ορχηστρών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που παραβρέθηκαν αυθημερόν στην Αλεξανδρούπολη για τη διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας.

Ο Γιάννης Καρακασίδης.

Ο Γιάννης Καρακασίδης, μετά από την εκτέλεση προγράμματος διάρκειας μίας και μισής ώρας που εμπεριείχε ρεπερτόριο για όλα τα κρουστά όργανα, κρίθηκε άξιος του Διπλώματος Κρουστών με βαθμό Άριστα Παμψηφεί.

Το γεγονός έχει διπλή σημασία, αφού ο Γιάννης Καρακασίδης που κατάγεται από την Ξάνθη είναι ο πρώτος Θρακιώτης που λαμβάνει το προαναφερόμενο δίπλωμα στην πατρίδα του, τη Θράκη, και ταυτόχρονα αναλαμβάνει άμεσα τη διδασκαλία των κρουστών στο Ωδείο από το οποίο αποφοίτησε, θέτοντας τα θεμέλια της αυτονόμησης του τμήματος, το οποίο θα λειτουργεί στο εξής με τοπικό εκπαιδευτικό δυναμικό.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, «συγχαίρει θερμά τον επιτυχόντα συνάδελφο και μέλος του, και του εύχεται μία ευδόκιμη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική σταδιοδρομία».