Ξεκινά αύριο (18/4) το πρωί το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) – το πρώτο κοινό συνέδριο των δύο ανώτατων συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό τον τίτλο «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους – Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Ο airetos.gr δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα το κείμενο κοινών θέσεων που θα τεθεί προς συζήτηση, ενδεχόμενη τροποποίηση και τελική έγκριση, κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου.

Εμφανές χαρακτηριστικό του περιεχόμενου του, είναι ότι κινείται σε γενικό, θεωρητικό επίπεδο, αποτυπώνοντας περισσότερο αόριστες διακηρυκτικές αρχές και αποφεύγοντας να αγγίξει ειδικά και να πάρει ρητή θέση για τα επιμέρους καυτά ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις Α’ και Β’ βαθμού της Τ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δήμαρχοι έχουν θέσει επανειλημμένως την αναγκαιότητα εξάλειψης κάθε ίχνους “εξάρτησης” και “υποτέλειας”, όπως αναφέρουν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, μεταξύ Δήμων και Περιφερειών.

Οι αιρετοί του Α’ βαθμού επικρίνουν κατ’ επανάληψη πλήθος σημείων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ότι παραβιάζουν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του Α’ βαθμού που το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει.

Στην αυτοδιοικητική επικαιρότητα μάλιστα πολλές φορές κυριαρχούν συγκεκριμένα πολιτικά και πρακτικά θέματα σχέσεων Δήμων – Περιφερειών, όπως η διαχείριση του ΕΣΠΑ ή η εφαρμογή των διάσπαρτων διατάξεων που ψηφίζονται ανά διαστήματα και τροποποιούν την κατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων ανάμεσα στους δύο βαθμούς Τ.Α.

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται εάν αύριο – στην πρώτη τους συνύπαρξη με τους Περιφερειάρχες – οι Δήμαρχοι θα περιοριστούν στις γενικές αναφορές του κειμένου ή εάν θα υπεισέλθουν σε ρητές διεκδικήσεις επί των άλυτων ζητημάτων που όπως οι ίδιοι αναφέρουν, απασχολούν την καθημερινότητά τους.

Δείτε το «Προτεινόμενο Κείμενο Κοινών Θέσεων ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ», ΕΔΩ.