Ο Γιώργος Τζουγκρανάς είναι από τους υποδειγματικούς νέους γεωργούς της Ροδόπης, και πρωτοπόρος σε ότι αφορά τις λεγόμενες «εναλλακτικές καλλιέργειες», αφού από το 2007 καλλιεργεί ρόδια σε ένα κτήμα τετρακοσίων περίπου δέντρων.

ΤΖΟΥΓΚΡΑΝΑΣ ΡΟΔΙΑ 1Από πέρυσι βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας, και τον Ιανουάριο του 2017 όλο το κτήμα του θα είναι βιολογικό: χωρίς δηλαδή φάρμακα και λιπάσματα, φροντισμένο μόνο από την αγάπη του και τη φύση. Η εταιρεία πιστοποίησης (GM CERT), ελέγχει το κτήμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η διαδικασία που ακολουθεί σαν παραγωγός, είναι η μεταποίηση του καρπού σε 100% φυσικό χυμό. Τα ρόδια στίβονται με ειδικά μηχανήματα, σε κλειστό χώρο και σε μικρές δεξαμενές, και την επόμενη μέρα ο χυμός εμφιαλώνεται σε μπουκάλια του ενός λίτρου, σφραγισμένα με καπάκι ασφαλείας.

Η ζήτηση του προϊόντος σήμερα είναι εξαιρετικά ικανοποιητική, επειδή οι καταναλωτές πλέον γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού.

ΤΖΟΥΓΚΡΑΝΑΣ ΡΟΔΙΑ 88 (3)Η καλλιέργεια της ροδιάς

Η ροδιά είναι δέντρο που δεν χρειάζεται πολύ νερό, και μπορεί να σπαρθεί σε οποιαδήποτε εδάφη με μεγάλη αγωγιμότητα. Τα πρώτα τρία χρόνια ο παραγωγός δεν έχει σοδειά – απλά διαμορφώνει τα δέντρα και γενικότερα το κτήμα του. Από τον τέταρτο χρόνο ξεκινά η απόδοση, της τάξεως των εκατό κιλών ανά στρέμμα (85 περίπου δέντρα / στρέμμα). Από την πέμπτη χρονιά αρχίζει η κανονικότητα της παραγωγής, που ξεκινά από οχτακόσια περίπου κιλά ανά στρέμμα, και μπορεί να φτάσει τα επόμενα χρόνια μέχρι και τους 2,5 τόνους. Η καλλιέργεια της ροδιάς απαιτεί έμπειρους κλαδεφτές και ανάλογη φροντίδα, που αφορά το πότισμα και το καθάρισμα από τα χόρτα (ζιζάνια).

ΤΖΟΥΓΚΡΑΝΑΣ ΡΟΔΙΑ 6Ένα ρόδι την ημέρα…

Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Είναι επίσης πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποι­κιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Ακόμη, χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Ανάμεσα στα άλλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην ­επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται συγχρόνως για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα, και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

ΤΖΟΥΓΚΡΑΝΑΣ ΡΟΔΙΑ 88 (2)Ιστορικά – Λαογραφικά στοιχεία

Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας, και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν) και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη. Σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, το ρόδι, γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Είναι ο καρπός που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη, και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στον ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων, και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Επίσης, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα.

Διατροφικά στοιχεία – Ποσότητα ανά 100 γρ.

Θερμίδες (kcal) 82, Λιπίδια 1,2 g, Χοληστερόλη 0 mg, Νάτριο 3 mg, Κάλιο 236 mg, Υδατάνθρακες 19 g, Φυτικές ίνες 4 g, Ζάχαρη 14 g, Πρωτεΐνη 1,7 g, Βιταμίνη Α 0 IU, Βιταμίνη C 10,2 mg, Ασβέστιο 10 mg, Σίδηρος 0,3 mg, Βιταμίνη D 0 IU, Βιταμίνη Β6 0,1 mg, Βιταμίνη Β12 0 mg, Μαγνήσιο 12 mg.