ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής του τμήματος

Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ

Σκάνδαλο  Novartis. Ένα υπαρκτό σκάνδαλο οικονομικό σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά εδώ εμείς το κάναμε πολιτικό. Που μάλλον θα βυθιστεί.

Τι έχει λοιπόν αυτή η ιστορία με τη φαρμακευτική εταιρεία; Γιατρούς που υπερσυνταγογραφούσαν  για  να απολαμβάνουν αρετές, τζάμπα ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Τέτοιους γιατρούς θέλουμε; Φυσικά και όχι. Θέλουμε γιατρούς υψηλά καταρτισμένους και  διαβασμένους.  Όχι να χρησιμοποιούν την ηθική τους για να κάνουν άλλα από πίσω.

Ναι, τόσα χρόνια το ξέραμε ότι γινόταν μεγάλο πάρτι στον πολύπαθο χώρο της υγείας, αλλά έπρεπε να έρθει το μνημόνιο  για να γίνουν κάποιες τομές στην υγεία. Το μεγάλο πάρτι γινόταν με τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς των νοσοκομείων με τη χειρόγραφη υπερσυνταγογράφηση. Έπρεπε να πάει ο κ. Λοβέρδος στο υπουργείο υγείας για να  καθιερώσει υπό την επίβλεψη της τρόικας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περιορισμό της φαρμακευτής δαπάνης  έπρεπε να τα έχουμε κάνει μόνοι μας και μην περιμένουμε κανένα μνημόνιο. Αλλά τι έχει να πει κανείς για την υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη στα έτη 2006-2009;

Τα στοιχεία του FBI δείχνουν ότι στην Ελλάδα όλα όσα κάναμε με τα φάρμακα είχαμε καταντήσει κάτι σαν την Κολομβία. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ακόμη υπάρχει λίπος στον χώρο του φαρμάκου, προ των μνημονίων συνταγογραφούνταν 6,5 εκατομμύρια φάρμακα, αλλά και τώρα στην εποχή της κρίσης συτνταγογραφούνται 4,5 εκατομμύρια.

Ένα άλλο «κόλπο» που κάναμε εμείς, τα εισάγαμε στην Ελλάδα στην κανονική τιμή τους, αλλά τα πουλούσαμε ακριβότερα.

Υπήρχαν και περιπτώσεις που κάποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν και έγραφαν φάρμακα που δεν τα χρειαζόταν ο ασθενής.  Ή υπήρχαν και τα «κωμικοτραγικά» γεγονότα που οι γιατροί έστελναν ανθρώπους χωρίς να χρειάζεται να  κάνουν επέμβαση. Τραβηγμένο είναι, αλλά μπορεί να έχει γίνει.

Γενικώς ένα ατελείωτο πάρτι  που οι γιατροί με τα άσπρα χρησιμοποιούσαν «δήθεν» την ηθική τους για να πλουτίσουν, να κάνουν τζάμπα ταξίδια. Τα λεφτά χάνονταν με προκλητικό τρόπο και τώρα όλα έχουν καταλήξει σε έναν βυθό ή στον πίθο των Δαναΐδων.

Προσωπικά δεν έχω καταλάβει γιατί ένας γιατρός δίνει τον όρκο του Ιπποκράτη και μετά συμπεριφέρεται λάθος. Όσοι γίνονται να γίνονται σωστοί γιατροί και όχι να συμπεριφέρονται σαν ληστές, επειδή θέλουν να προωθήσουν ένα φάρμακο και μία εταιρία.

Για το πολιτικό σκέλος τη υπόθεσης ξεκίνησε ανάποδα, πρώτα έπρεπε να ψάξουν τη ροή του χρήματος, εάν αυτή υπάρχει και μετά να πάνε στη δικαιοσύνη.