Ξεναγήσεις σχολείων και κάθε ενδιαφερόμενου, στην ιστορία των Κωνσταντινουπολιτών, στο νεοκλασικό μέγαρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Αθήνας.

Ξεκίνησε το Πρόγραμμα του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Αθήνας, “Ανοιχτές Πόρτες”, στο νεοκλασικό μέγαρο του Συλλόγου (Δημοσθένους 117, Καλλιθέα), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, κάθε Παρασκευή στις 10:00, 12:00 και 18:00, από τον Ιανουάριο ως και τον Μάιο, και από τον Σεπτέμβριο ως και τον Δεκέμβριος, θα πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις διάρκειας περίπου 75 λεπτών για μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να έρθει σε επαφή με τις παραδόσεις και τις διαχρονικές αξίες που μετέφερε  στη σύγχρονη Ελλάδα μέσα στα μπαούλα και στις ψυχές του ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης.

To πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 35 λεπτών, σε σκηνοθεσία και γενική επιμέλεια του Γιώργου Κουρμούζα, σενάριο Λεωνίδα Κουμάκη και αφηγητές τον Γιάννη Φέρτη και την Μάνια Ζούση, όπως και  ξεναγήσεις σε αίθουσες του μεγάρου. Επίσης θα φιλοξενείται σημαντική έκθεση φωτογραφίας καθώς και αναπαράσταση του ορφανοτροφείου που λειτουργούσε στον σύλλογο σε κρίσιμες περιόδους όπως τη δεκαετία του 1930, κατά τη γερμανική κατοχή και την εποχή του εμφύλιου σπαραγμού. Το έργο, δημιουργία και δωρεά της Ειρήνης Πρίντεζη-Φράγκου, είναι από χειροποίητες κούκλες που φτιάχνονται με βαμβάκι, σύρμα, κόλλα, μαλλιά, χαρτί, ξύλο και άλλα υλικά.

Το πρόγραμμα “Ανοιχτές Πόρτες” έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. 222525/Δ2/18-12-2017) και έχει ήδη αναρτηθεί στη Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας για την ενημέρωση των καθηγητών και των δασκάλων.

Για κάθε ξενάγηση καθορίζεται περιορισμένος αριθμός ατόμων (έως 30) και είναι απαραίτητη η συνεννόηση με e-mail (cpolitan@otenet.gr) ή τηλεφωνικά με τη Γραμματεία Συλλόγου (210.9517072 και 210.9560611).

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των 90 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, δίδονται από την ιστοσελίδα http://www.cpolitan.gr .