– Καμία δέσμευση για τον χρόνο απελευθέρωσης των διελεύσεων.

Καμία δέσμευση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας-Μακάζα στη διέλευση τουριστικών λεωφορείων, δεν εμπεριέχει η απάντηση που δίνει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας, στην Ερώτηση που υπέβαλλε για το θέμα ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Στην απάντησή του ο κ. Μάρδας μεταφέρει την ευθύνη σχεδόν εξολοκλήρου στη βουλγαρική πλευρά, παρά τις αντίθετες εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στην Κομοτηνή με Βούλγαρους αξιωματούχους ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης.

ΜΑΡΔΑΣΟ κ. Μάρδας αναφέρεται σε μια γεφυροπλάστιγγα επί βουλγαρικού εδάφους που δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί, και την οποία από τον Αύγουστο του 2015 η Ελλάδα με Ρηματική Διακοίνωση την έχει αποσυνδέσει ως προαπαιτούμενο για τη διέλευση λεωφορείων, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διέλευση τους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τη βουλγαρική πλευρά.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η δημοσιοποίηση οιασδήποτε ημερομηνίας άρσης της απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τη συγκεκριμένη διάβαση, δεν μπορεί να γίνει μονομερώς», καταλήγει η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Βουλευτή Ροδόπης, με την επισήμανση ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, είχε επισημάνει ότι «μετά από τις τεχνικές βελτιώσεις και σε επίπεδο υποδομών στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας-Μακάζα, εναπόκειται πλέον στην πολιτική βούληση των δύο κυβερνήσεων η πραγματοποίηση διελεύσεων τουριστικών λεωφορείων από τη συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση, έως το τέλος της άνοιξης»…

Η απάντηση του κ. Μάρδα:

Η Κοινοβουλευτική Ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Ιλχάν Αχμέτ στις 29 Φεβρουαρίου:

ΙΛΧΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 3«ΠΡΟΣ: Υπουργούς Εξωτερικών και Υποδομών-Μεταφορών-Δικτύων.

ΘΕΜΑ: «Διέλευση Τουριστικών Λεωφορείων από τον Συνοριακό Σταθμό Νυμφαίας-

Μακάζα».

Κύριοι Υπουργοί.

Ο Συνοριακός Σταθμός Νυμφαίας-Μακάζα, λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 στο νομό Ροδόπης, αποτελεί ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανήκει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και το άνοιγμα του υπήρξε διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Θράκης για πολλές δεκαετίες.

Ο κάθετος άξονας 75 της Εγνατία Οδού «Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» δια μέσου του βελτιωμένου υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής συνδέεται με την Κομοτηνή και την Εγνατία Οδό. Ο κάθετος άξονας 75 αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού άξονα ΙΧ και συνδέει την Εγνατία Οδό με το συνοριακό σταθμό Μάκαζα και το κύριο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του άξονα αποτέλεσε έργο προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο, καθώς συμβάλλει στη σύνδεση της Βόρειας Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες και στην αύξηση της προσπελασιμότητας των περιοχών που διατρέχει ενισχύοντας την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική στον τομέα των μεταφορών.

Τεσσεράμισι (4,5) σχεδόν εκατομμύρια άνθρωποι διήλθαν μέσω του τελωνείου Νυμφαίας-Μακάζα μέχρι σήμερα και σύμφωνα με όλα τα υπάρχοντα στοιχεία η τάση θα συνεχίσει να είναι αυξητική και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών από τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας – Μακάζα, επιτρέπεται να διέρχονται, επί του παρόντος, μόνον επιβατικά οχήματα και minibus μέχρι 9 θέσεων, καθώς και φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους.

Ήδη, σε βουλγαρικό έδαφος προετοιμάζεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα φωτογραφίζει και θα προσδιορίζει την ταυτότητα των οχημάτων με ηλεκτρονικό τρόπο αλλά και η προσθήκη δύο επιπλέον λωρίδων κυκλοφορίας εισόδου και εξόδου που θα επιτρέψουν την διέλευση τουριστικών λεωφορείων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης επεσήμανε ότι μετά από τις τεχνικές βελτιώσεις και σε επίπεδο υποδομών στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας-Μακάζα, εναπόκειται πλέον στην πολιτική βούληση των δύο κυβερνήσεων η πραγματοποίηση διελεύσεων τουριστικών λεωφορείων από την συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση έως το τέλος της άνοιξης.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Υπάρχουν σήμερα ζητήματα σε εκκρεμότητα που εμποδίζουν την παροχή άδειας διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από την συνοριακή διάβαση της Νυμφαίας-Μακάζα και αν ναι ποια είναι αυτά;

Β) Υπάρχει σχεδιασμός για να δοθεί στην δημοσιότητα συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα αρθεί η απαγόρευση διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από το τελωνείο της Νυμφαίας-Μακάζα και ποια θα είναι αυτή, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ».