Για «μια νέα σελίδα για τη διαδικτυακή ενημέρωση στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης της επαρχίας», και «σημαντικό βήμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η διαδικτυακή ενημέρωση», έκανε λόγο ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, κατά τη σημερινή επίσημη παρουσίαση του Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου – Online Media στο οποίο έχουν εγγραφεί-ταυτοποιηθεί-εγκριθεί, 196 μέλη από όλη την Ελλάδα, που αριθμούν 270 ιστοσελίδες.

“Τα 2/3 των πολιτών ενημερώνονται από το διαδίκτυο”

«Στήνονταν ιστοσελίδες και ως δια μαγείας είχαν πρόσβαση στο κρατικό χρήμα», σημείωσε με νόημα ο Υπουργός αναφερόμενος στην κατά κοινή ομολογία ύπαρξη “γκρίζων ζωνών” στη διαδικτυακή ενημέρωση, και όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις που δεν θα εγγραφούν στο Μητρώο, θα αποκλειστούν από την κρατική διαφήμιση. Αύριο μάλιστα θα αποσταλεί η σχετική εγκύκλιος περί του Μητρώου, σε 860 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Χαρακτηρίζοντας, δε, ο κ. Παππάς, «ξεπερασμένο» το μέχρι τούδε θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση και διάθεση της κρατικής διαφήμισης, «σε μια εποχή που τα 2/3 των πολιτών στρέφονται πλέον στην ενημέρωση από το διαδίκτυο», υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα ενεργειών που δρομολογεί το Υπουργείο για τον εξορθολογισμό του τοπίου της ενημέρωσης, όπου περιλαμβάνονται ακόμη, η εφαρμογή γραμμικού κώδικα για τις πωλήσεις εφημερίδων, και η πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου.

“Ιστορική στιγμή”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, μίλησε για «ιστορική στιγμή για τον διαδικτυακό Τύπο στην Ελλάδα», τονίζοντας πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει «στην προάσπιση της διαφάνειας και της νομιμότητας, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργία της Δημοκρατίας». Μάλιστα, μάλλον ρητορικά, διερωτήθηκε: «Όσοι δεν κάνουν αίτηση, έχουν κάτι να κρύψουν; Μήπως οι δημοσιογράφοι δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας; Μήπως έχουν μικρή επισκεψιμότητα και παρουσιάζουν κέρδη;».

“Ημέρα αναγέννησης της ειδησεογραφίας”

«Είμαστε από τις πρώτες χώρες που το διαδίκτυό τους αρχίζει να αποκτά ταυτότητα. Στόχος μας είναι η διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις εργασιακές σχέσεις, η ενίσχυση της πολυφωνίας και η εφαρμογή της νομοθεσίας για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης», τόνισε εμφατικά ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ημέρα αναγέννησης της ειδησεογραφίας».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Παππάς παρέδωσε τις κάρτες μέλους στα δύο πρώτα μέλη του Μητρώου Online Media, τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Μιχάλη Ψύλλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου κ. Δημήτρη Μάρη.

Τα μέλη του Μητρώου, εκτός από την πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση, θα προστατεύονται από μηχανισμό λογοκλοπής σε συνεργασία με τον οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του λόγου (ΟΣΔΕΛ), και θα έχουν τη δυνατότητα συμπράξεων είτε ως Συνεργάτες είτε ως Εταίροι, με το Εθνικό κέντρο Οπτικοαουστικών Μέσων.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση που έγινε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας