ΕΡΤ

– Αποστολή των παρανόμως απολυμένων της ΕΡΤ στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρόσκληση της Ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα.

– Ευρωπαϊκή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επανίδρυση της ΕΡΤ.

* της Βασιλικής Μαχαίρα, Δημοσιογράφου ΕΡΑ Κομοτηνής – ΕΡΤ OPEN

Υπάρχουν ταξίδια και ταξίδεια…Ταξίδια αναψυχής με ένα κρυμμένο τραύμα…όπως λένε και οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου…Στο δικό μας ταξίδι στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στο ευρωκοινοβούλιο, από τις 13 ως τις 16 Οκτωβρίου, το τραύμα ήταν φανερό και δεν πηγαίναμε μόνο για τη σωτηρία της δικής μας ψυχής, ως παράνομα απολυμένοι της ΕΡΤ.

Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα να βρεθούμε στο ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά για τη διένεξη στην Ουκρανία, και να ενημερώσουμε τους ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς και των υπολοίπων ομάδων, για τον δεκαεπτάμηνο αγώνα των παρανόμως απολυμένων της ΕΡΤ. Της ΕΡΤ που παραμένει ανοιχτή από το έμψυχο δυναμικό της που έμεινε όρθιο, ως οφείλει, ως η νόμιμη, αυθεντική, δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας, καλύπτοντας τα όσα προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα για την αδιάλειπτη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, απ’ άκρη σε άκρη όλης της χώρας.

Ο στόχος επετεύχθη, και το θέμα της ΕΡΤ θα προωθηθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα!

ΕΡΤ 1

Μετά την αξιοπρεπέστατη παρουσία των συναδέλφων δημοσιογράφων και τεχνικών της ΕΡΤ από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τους περιφερειακούς σταθμούς πολλών περιοχών της χώρας, την ακάματη φωνή του αντιπροέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Γαβριήλ Κασιμάτη, που δεν κουράστηκε να υποστηρίζει ότι το μαύρο της ΕΡΤ αφορά κι άλλους και αποσκοπεί στον έλεγχο του πολίτη και της ενημέρωσης, και επ’ ουδενί  οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί μια και η ΕΡΤ ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση με πλεόνασμα 30 εκ. ευρώ το 2012, ακόμα και το 2013, που μπορεί και να ξεπερνούσε τα 30 εκ ευρώ. «Στην Ελλάδα δεν βιώνουμε Δημοκρατία. Πέρα από τους νόμους, τις εισηγήσεις και τις ευχές, οι Δημόσιες Ραδιοτηλεοράσεις θα πρέπει να προστατεύονται και με πανευρωπαϊκή Οδηγία».

Στεντόρεια ήταν και η φωνή του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, Στέλιου Νικητόπουλου, να περιγράφει την καθημερινότητα ενός δύσκολου και επίπονου δεκαεπτάμηνου αγώνα, που όμοιός του δεν έχει  ξαναγίνει, να σκορπά σε όλους ρίγη συγκίνησης, να φέρνει δάκρυα στα μάτια και να καταλήγει: «Φτάσαμε στα όριά μας αλλά δεν σταματάμε. Βροντοφωνάζουμε για τη Δημοκρατία, την Ενημέρωση, τον Πολιτισμό, το Άδικο». Με την τελευταία  φράση του συναδέλφου, όλοι οι παρευρισκόμενοι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Έλληνες και  ξένοι, σηκώθηκαν κι αυτοί με δάκρυα στα μάτια, και χειροκροτούσαν στο σύνθημα που φωνάξαμε όλοι: «ΕΡΤ Ανοιχτή / Φωνή του κάθε Αγωνιστή»!

Το συμπέρασμα πια έχει αποκρυσταλλωθεί από όλους σχεδόν τους ευρωβουλευτές της Πολιτικής ομάδας της Αριστεράς (Javier Couso-Ενωμένη Αριστερά-Ισπανία, Barbara Spinelli-L’Altra Europa con Tsipras-Iταλία,  Pablo Iglesias-Podemos-Ισπανία, Marisa Matias-Μπλόκο της Αριστεράς-Πορτογαλία): Το μαύρο στην  ΕΡΤ ήταν το πρώτο πείραμα και στόχος του  νεοφιλελευθερισμού, και έπεται συνέχεια και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Οι ευρωβουλευτές μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τα τεκταινόμενα των χωρών τους, έκαναν λόγο για απολύσεις και προσπάθειες συρρίκνωσης των εργαζομένων στις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις, για προπαγάνδα υπερασπιστών της λιτότητας, για προσπάθειες από τις κυβερνήσεις για εκφοβισμό και εξαρτημένη και κατευθυνόμενη ενημέρωση. Μάλιστα, η κ. Ματίας το επέκτεινε ακόμα παραπέρα, λέγοντας πως πρέπει να δείξουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε και ότι η ενημέρωση θα πρέπει να είναι έργο ενός επίσημου φορέα που θα τον προστατεύει και η ίδια η Ε.Ε., για να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου της ΕΡΤ, κάτι που ανέφερε και ο κ. Κασιμάτης.

Από την πλευρά τους οι Κύπριοι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλής Σικιλιώτης (ΑΚΕΛ), χαρακτήρισαν «ηρωικό» τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ!

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές, με πρώτη την κ. Σακοράφα να επαναλαμβάνει ότι ακόμα και τώρα, μετά από 17 μήνες, τη συγκλονίζει το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά να…παραχωρεί τον χρόνο της ομιλίας της για να μιλήσουν οι άνθρωποι της ΕΡΤ!

ΕΡΤ 2

Τον Δημήτρη Παπαδημούλη να στηλιτεύει το γεγονός ότι την κυβερνητική ΝΕΡΙΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός αλλά κανείς δεν την παρακολουθεί! Επανέλαβε ωστόσο τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επανίδρυση της ΕΡΤ, όταν μετά τις εκλογές προκύψει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Μανώλη Γλέζο να λέει πως το σύστημα φίμωσε την άλλη φωνή της αντικειμενικότητας, υπενθυμίζοντας πως στη Δημοκρατία όλα είναι ελεύθερα: «Το κλείσιμο δεν είναι δημοκρατικό και παραπέμπει αλλού…».

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ προηγήθηκε ένα σύντομο βίντεο με τίτλο no signal_no democracy@greece, με στιγμές ανατριχιαστικές από την πρώτη στιγμή του μαύρου, δια στόματος Σίμου Κεδίκογλου, από την κατάληψη των ΜΑΤ του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, τον  Νοέμβριο του 2013.

Στην προβολή του βίντεο και της συνέντευξης, παραβρέθηκαν οι ευρωβουλευτές Κωνσταντίνος Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ), Νώντας Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες),  Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνα Κούνεβα, (ΣΥΡΙΖΑ), Γεώργιος Γραμματικάκης (ΠΟΤΑΜΙ).

Τη συζήτηση-εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Κοζάνης Κώστας Δαβάνης, ενώ τοποθετήσεις έκαναν η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, λέγοντας πως ο αγώνας αυτός πρέπει να κερδηθεί για να επιστρέψει η Δημοκρατία. «Στόχος δεν είναι μόνο η περικοπή των μισθών, η  μη επικοινωνία, ειδικά με τον απόδημο Ελληνισμό, είναι το διπλό χτύπημα στην  πολυφωνία και στον πολιτισμό. Η απάθεια στη Δημοκρατία είναι χειρότερη και από την τυραννία», σημείωσε η κ. Σακοράφα.

Η Ελευθερία Φαραντάκη (ΠΟΣΠΕΡΤ-ΕΡΤ3), η οποία περιγράφοντας τη νέα ΕΡΤ, στάθηκε σε μια ελεύθερη ραδιοτηλεόραση με ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας. «Η Ελλάδα δεν έχει επίσημη ραδιοτηλεόραση, ενώ ισχύει το τραγικώς παράλογο και παραλόγως τραγικό της ακύρωσης της ΠΝΠ με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ, με την ισχύ όμως των συνεπειών της! Δηλαδή να παραμένει η ΕΡΤ κλειστή!».

Καίριας σημασίας ήταν η τοποθέτηση της συναδέλφου Νέλλης Κατσαμά από την ΕΡΑ Ηρακλείου και μέλους του Δ.Σ. της  ΠΟΕΣΥ, η οποία υπογράμμισε πως  το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδεται από τις περιφερειακές ΕΡΑ! Ότι ακόμα, οι παρανόμως απολυμένοι της ΕΡΤ δεν έχουν πάρει τις διαπιστευτικές πράξεις απόλυσης! Έθεσε, δε, και το τεράστιο δίλημμα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ, μια και οι δικαστικές νίκες ξεκίνησαν, να χρειαστεί να προσληφθούν στον φορέα της ΝΕΡΙΤ, που απεύχονται, ως φορέα συνεχιστή της ΕΡΤ! «Αυτό το Ελληνικό Δημόσιο δεν αξίζει να το έχεις ούτε καν αντίδικο», κατέληξε η κ. Κατσαμά.

Όλοι οι ευρωβουλευτές που έδωσαν το παρών, τάχθηκαν στο πλευρό των παρανόμως απολυμένων της ΕΡΤ και συνεχάρησαν την κ. Σακοράφα για την πρωτοβουλία της.

Δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ (Ν. Μαριάς). «Το κλείσιμο της ΕΡΤ  είναι αντισυνταγματικό και ήταν από τις πρώτες ανθρωποθυσίες που ζήτησε η Τρόϊκα», (Κ. Χρυσόγονος). Σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιηθεί το ιστορικό πείραμα της αυτοδιαχείρισης παγκοσμίων διαστάσεων. «Η νέα ΕΡΤ θα είναι δημόσια και κοινωνική» (Γ. Κατρούγκαλος). « Με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχασε ο απόδημος Ελληνισμός την επαφή του με την Ελλάδα, κάτι που το έκανε μόνο η ΕΡΤ, τόνισε κατηγορηματικά η κ. Κούνεβα. «Με συγκινήσατε και θα προσπαθήσουμε ως σοσιαλιστικό κόμμα να σταθούμε στο ύψος μας», (Γ. Γραμματικάκης). Ο Μανώλης Γλέζος δεσμεύθηκε ότι με την κυβέρνηση της Αριστεράς η Διοίκηση της ΕΡΤ θα αναδεικνύεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και δεν θα διορίζεται από την κυβέρνηση.

Πολλές ήταν επίσης και οι συναντήσεις των ανθρώπων της ΕΡΤ με διεθνείς ενώσεων Δημοσιογράφων (UNIMEI), με τον γενικό Δ/ντη της Διεθνούς  Ένωσης Δημοσιογράφων (IFJ), με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του Δημόσιου τηλεοπτικού Σταθμού του Βελγίου (VRT) κ. Λουκ.

Το επιστέγασμα όλων των συναντήσεων ήταν ότι όλοι στηρίζουν τον αγώνα των παρανόμως απολυμένων της ΕΡΤ, και δήλωσαν παρών σε όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν. Επίσης, ότι  όλοι πια έχουν εμπεδώσει  πως το πείραμα του μαύρου της ΕΡΤ θα έχει και συνέχεια, μια και σε πολλές ραδιοτηλεοράσεις χωρών της Ευρώπης (Τσεχία, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία), τα…τύμπανα έχουν αρχίσει να χτυπάνε με συρρικνώσεις και απολύσεις.

Υ.Γ.: Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο ανεξάντλητος και αεικίνητος Μανώλης Γλέζος με τις ατέλειωτες ιστορίες αγώνα να αφηγείται, το σύμβολο των αγώνων όλων, όπως αποκαλούν την κ. Κούνεβα, και φυσικά η οικοδέσποινα Σοφία Σακοράφα. Όταν υψώσαμε τα ποτήρια για την υγεία και τη συνέχιση του αγώνα, ευχηθήκαμε για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και όχι μόνο…Ο κάθε συνάδελφος ανέφερε και κάθε πονεμένο κλάδο που έχει πληγεί από την πολιτική του μνημονίου: «Να επιστρέψουν οι απολυμένες καθαρίστριες. Να επιστρέψουν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί, οι σχολικοί φύλακες, οι απολυμένοι της cocacola…Να επιστρέψει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στη Χώρα που τη γέννησε…Κουράγιο Συνάδελφοι και θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ»!

ΕΡΤ 3

Τοποθετήσεις της συνέντευξης Τύπου – ΒΙΝΤΕΟ

Σοφία Σακοράφα: «Η πρόσκλησή μου δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, αλλά κυρίως αφορά στο γεγονός ότι αυτός ο αγώνας που έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο θα πρέπει να στηριχθεί με όλες μας τις δυνάμεις, να στηριχθεί απ’ όλους και κυρίως να κερδηθεί, γιατί δεν είναι αγώνας που αφορά μόνο ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, αυτό τόνισα και σήμερα στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, στον λόγο μου – δεν έχει να κάνει μόνο με την εργασία, έχει να κάνει κυρίως με τη δημοκρατία, ακριβώς γιατί κύριο συστατικό της δημοκρατίας είναι αυτό που εκπροσωπούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν, απ’ αυτό τον γίγαντα που λεγόταν ΕΡΤ, έχει να κάνει με την ενημέρωση, την ελεύθερη έκφραση του λόγου».

Γαβριήλ Κασιμάτης: «Η παρουσία όλων των ευρωβουλευτών και όχι μόνο των ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ευρωομάδα της αριστεράς, αλλά και άλλων Ελλήνων ευρωβουλευτών καταδεικνύει ακριβώς αυτό που εδώ και 16 μήνες τονίζουμε στην ελληνική κοινωνία – ότι δεν είναι ένα κομματικό ζήτημα το ζήτημα της δημοκρατίας και το ζήτημα της ελεύθερης έκφρασης, είναι ένα ζήτημα πολιτικό και σε αυτό ακριβώς τοποθετούνται τα κόμματα και οι πολιτικοί φορείς, είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας.

Ελευθερία Φαραντάκη: «Όσοι υπερασπιζόμαστε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δεν αποδεχόμαστε κανένα διάδοχο σχήμα, ειδικά όταν η δημιουργία, η δομή και η λειτουργία αυτού του σχήματος χαρακτηρίζονται από πλήρη προχειρότητα, αδιαφάνεια κι αναξιοκρατία. Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης η μέχρι τώρα λειτουργία της ΝΕΡΙΤ επιβεβαιώνει την ειλημμένη απόφασή της για μια καχεκτική, απαξιωμένη και πλήρως ελεγχόμενη κυβερνητική ραδιοτηλεόραση  η οποία θα αφήνει σκοπίμως χώρο στα γνωστά ιδιωτικά συμφέροντα και την πάντως είδους διαπλοκή μία ραδιοτηλεόραση που δεν αναγνωρίζεται ούτε από την EBU. Η Ελλάδα επίσημα δεν έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Κώστας Χρυσόγονος: «Από την έναρξη του μνημονιακού προγράμματος μέχρι σήμερα έχει φύγει από το δημόσιο τομέα συνολικά περισσότερο από το 1/3 των εργαζομένων που υπήρχαν το 2009. Κι έχει φύγει με “φυσιολογικούς τρόπους” δηλαδή με τις συνταξιοδοτήσεις και με τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι ανθρωποθυσίες που απαιτούν λοιπόν οι δανειστές δεν έχουν τόσο οικονομική σημασία, διότι πρόκειται για απολύσεις, κάποιων λίγων χιλιάδων από το δημόσιο, τη στιγμή που ουσιαστικά με τους τρόπους που σας περιέγραψα έχουν φύγει εκατοντάδες χιλιάδες. Οι απολύσεις τις οποίες αξιώνουν οι δανειστές έχουν συμβολικό νόημα. Συμβολίζουν ουσιαστικά την υποταγή της Ελλάδας στις δικές τους νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για λιγότερο και δήθεν καλύτερο κράτος».

Δημήτρης Παπαδημούλης: Είδατε σήμερα στην ευρωομάδα της Αριστεράς εκτός από την πολιτική στήριξη, και την έντονη συγκινησιακή φόρτιση για την αντοχή και την αξιοπρέπεια του αγώνα σας. Σήμερα γίνεται ένα βήμα ακόμη διεθνοποίησης του αγώνα σας».

Κωνσταντίνα Κούνεβα: «Θα ήθελα να σας πω τι βλάβες έχω υποστεί εγώ, προσωπικά και η οικογένειά μου από την έλλειψη της ΕΡΤ. Δεν έχω παρακολουθήσει όλη την ιστορία της ΕΡΤ γιατί είμαι μετανάστρια, αλλά και μόνο που εμείς καταφέρναμε να πάρουμε πληροφορίες για τα ποιά χαρτιά πρέπει να καταθέσουμε για τα επιδόματά μας, για τις προθεσμίες, για τα δικαιώματά μας. Από τη στιγμή που έκλεισε η ΕΡΤ δεν έχουμε καμιά ενημέρωση, έχουν μειώσει τις προθεσμίες και πάρα πολλοί άνθρωποι συνταξιούχοι που ζουν με διάφορα επιδόματα δεν καταφέρνουν να καταθέσουν καν τα χαρτιά τους».

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Αύριο λοιπόν, η κυβέρνηση της Αριστεράς αυτό το πείραμα θα το αξιοποιήσει και η νέα ΕΡΤ δε θα είναι κρατική, θα είναι δημόσια και κοινωνική, στα χνάρια αυτού του πειράματος, που είδαμε, που το αναδείξατε εσείς και που σας ταιριάζουν συγχαρητήρια».

Μανώλης Γλέζος: «Δεσμευόμαστε ότι η διοίκηση που θα διοικεί την ΕΡΤ θα εκλεγεί από τους ίδιους τους εργαζομένους, δε θα διοριστεί από εμάς. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι εμείς φέρνουμε το λαό στην εξουσία».