• Πρωτότυπη και εντυπωσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση, ετοιμάζεται για το τέλος της χρονιάς.

Οι δράσεις του συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» για το επόμενο δίμηνο, παρουσιάστηκαν από τον αντιπρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του συλλόγου κυρίους Στέλιο Νικολάου και Τέλη Κελεσίδη.

Στις δράσεις περιλαμβάνονται ο ετήσιος χορός του συλλόγου, συμμετοχές σε ποντιακά φεστιβάλ, μία βιβλιοπαρουσίαση, επετειακή εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, και μία μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση στο κλείσιμο της χρονιάς.

Ο κ. Νικολάου, αναφερόμενος αρχικά στον ετήσιο χορό που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου στις 9 το βράδυ στο κέντρο διασκέδασης «Ποσειδώνιο», τόνισε ότι  “είναι ένα γλέντι που στα 53 χρόνια του συλλόγου έχει καθιερωθεί και πραγματικά ο κόσμος το περιμένει με πολύ μεγάλη ανυπομονησία”. Την παραδοσιακή ορχήστρα του χορού θα πλαισιώσουν νέα παιδιά – μέλη του συλλόγου, ενώ θα γίνει και χορευτική επίδειξη από τμήματα του συλλόγου.

Στη συνέχεια ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στις μελλοντικές δράσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: “Φέτος η χρονιά ήταν μία έντονη πολιτιστική χρονιά και συνεχίζει να είναι «γεμάτη». Πέρα από τον ετήσιο χορό μας και τη συμμετοχή μας σε ποντιακά φεστιβάλ, σχεδιάζουμε μία βιβλιοπαρουσίαση μαζί με τα υπόλοιπα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης, του βιβλίου «Σέρα» του κ. Καλπούζου, όπως και τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου όπου υπάρχουν κάποιες πρωτότυπες και όμορφες ιδέες δίνοντας ένα άλλο στίγμα σε αυτές τις εκδηλώσεις. Η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις των «Ελευθερίων» θεωρείται δεδομένη, και τέλος στις 27 Μαΐου ετοιμάζουμε μια μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση η οποία θα είναι αφιερωμένη σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα, με αναπαράσταση όλων των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας όπου έζησε ο Ελληνισμός, και θα διανθίζεται με το ανάλογο όργανο που πρεσβεύει η κάθε περιοχή, θα διανθίζεται από χορό, θα «ντυθεί» με δρώμενα, και θα συμμετέχει και μια χορωδία”. Τελειώνοντας, τόνισε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ότι «θα είναι μία εκδήλωση η οποία θα «ξεφεύγει» από το στενό κομμάτι του χορού, αλλά θα δώσουμε και άλλες «πινελιές» της ιστορίας μας, όπως είναι τα διαφορετικά μουσικά όργανα με τα οποία ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος, όπως δεν γνωρίζει ότι ο δυτικός Πόντος είχε το Κεμανέ, ή ότι στο Καρς είχε το κλαρίνο. Αυτή τη φορά θα είναι σε θέση το κοινό να έρθει σε επαφή με αυτούς τους διαφορετικούς ήχους, και πραγματικά θα είναι μία πολύ όμορφη εκδήλωση».

Κατόπιν, ο κ. Κελεσίδης, αναφέρθηκε γενικά στη λειτουργία του συλλόγου, παρουσιάζοντας και τα υπόλοιπα τμήματα του: «Ο σύλλογός μας είναι ένας από τους πιο δραστήριους ποντιακούς συλλόγους, και στη μαζικότητα, μιας και αποτελείται από οκτώ χορευτικά τμήματα, και αριθμεί πάνω από διακόσιους χορευτές. Επίσης φέτος για πρώτη φορά λειτουργεί ποντιακή χορωδία και συνεχίζονται τα μαθήματα ποντιακής λύρας».