Πώς οι αρχές έφτασαν στον 34χρονο «εγκέφαλο» και πραγματοποίησαν 7 συνολικά συλλήψεις

Από ένα θανατηφόρο τροχαίο, που είχε σημειωθεί τον περασμένο Απρίλιο πλησίον του κόμβου Ιάσμου της Εγνατίας Οδού, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης η οποία μετέφερε παράνομα αλλοδαπούς στην ελληνική επικράτεια. Το δυστύχημα είχε συμβεί το πρωί της 24ης Απριλίου 2017 και είχε κοστίσει τη ζωή ενός ιρανού μετανάστη που βρισκόταν στο πορτ παγκάζ οχήματος τύπου τζίπ, στο οποίο είχαν στοιβαχτεί συνολικά 14 μη νόμιμοι μετανάστες (θυμηθείτε εδώ).

Μετά από τη σύλληψη του 29χρονου Μολδαβού, που οδηγούσε το μοιραίο τζιπ, ακολούθησαν επισταμένες έρευνες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αστυνομικές υπηρεσίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν και να συλληφθούν 7 μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, με αφετηρία το δυστύχημα της 24ης Απριλίου, οι αστυνομικοί άρχισαν να ξετυλίγουν το «κουβάρι» της δράσης ενός ολόκληρου κυκλώματος, φτάνοντας μέχρι τον «εγκέφαλό» του, που είναι ένας 34χρονος ημεδαπός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 34χρονος συντόνιζε τις διακινήσεις και κατηύθυνε τους οδηγούς-μεταφορείς των αυτοκινήτων. Στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε η συμμετοχή του σε 11 περιπτώσεις παράνομης διακίνησης αλλοδαπών – ολοκληρωμένες και σε απόπειρα – από τον Οκτώβριο του 2016 έως την περασμένη Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2017.

Σημαντικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε και ένας 43χρονος άνδρας, επίσης ημεδαπός, ο οποίος αναλάμβανε την ανεύρεση οδηγών για τις διακινήσεις, ενώ λειτουργούσε και ως προπομπός για τον εντοπισμό αστυνομικών μπλόκων.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, προέκυψε ότι τα μέλη της χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ως προπομπούς, καθώς και οχήματα μεγάλου κυβισμού για τις διακινήσεις, προκειμένου να διαφύγουν σε περίπτωση εντοπισμού και πιθανής καταδίωξής τους. Επιπλέον, για την αποφυγή του εντοπισμού και της σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία τους πλήθος διαφορετικών τηλεφωνικών συνδέσεων.

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή, τόσο ο 34χρονος «εγκέφαλος» και ο 43χρονος συνεργός του, όσο και 5 ακόμη άτομα, τα οποία συμμετείχαν στις παράνομες μεταφορές αλλοδαπών ως οδηγοί των οχημάτων. Κατά τη διάρκεια των συλλήψεων, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε διαδοχικές αστυνομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά Πέλλας, κατασχέθηκαν ένα όχημα που χρησιμοποιούταν ως μέσο μεταφοράς αλλοδαπών, 8 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, 14 κάρτες SIM και χρηματικό ποσό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό και άλλων μελών της οργάνωσης, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της Σύστασης και Συμμετοχής σε Εγκληματική Οργάνωση και της Παράνομης μεταφοράς – Προώθησης μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενης, από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής και θάνατος.