Το ελληνικό φιρίκι γνώρισαν οι Πολωνοί, από το ΓΕΛ Ιάσμου Ροδόπης

Πολωνία 474

Πολωνία 474Η έκτη και τελευταία εκπαιδευτική συνάντηση σχολείων, στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωπαϊκής σύμπραξης Comenius με τίτλο «Food technology in Europe: differences and similarities», στο οποίο συμμετέχει το ΓΕΛ Ιάσμου Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε στο Lowicz της Πολωνίας.

Ομάδα μαθητών του σχολείου του Ιάσμου, με συνοδούς τους καθηγητές Πέτρο Κεχαγιόγλου και Αντιγόνη Τζουνοπούλου, συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες σχολείων από την Ιταλία, την Τουρκία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Πολωνία, με κεντρικό θέμα «τον δρόμο των μήλων», και με τα παιδιά να παρουσιάζουν τις εργασίες τους.

Πολωνία 238Πιο συγκεκριμένα, έγινε εκτενής αναφορά στις μεθόδους καλλιέργειας των διαφόρων ποικιλιών μήλου που παράγουν οι χώρες προέλευσης των μαθητών, καθώς και στα προϊόντα μεταποίησής τους, αλλά και σε στοιχεία οικονομίας, κατανάλωσης και διατροφής.

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε την παρουσίασή της με αναφορές στη σύνδεση του μήλου με διάφορεςμορφές της ελληνικής μυθολογίας, συνέχισε παρουσιάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες των νέων και τα είδη των μήλων που απαντώνται στις λαϊκές αγορές, και ολοκλήρωσε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ντόπια ποικιλία Φιρίκι.

Πολωνία 156Ευχάριστη εντύπωση μάλιστα προξένησε το γεγονός, ότι και οι Πολωνοί διοργανωτές γνώριζαν καλά και έκαναν αναφορά σε αρχαίους ελληνικούς μύθους, όπως στον άθλο του Ηρακλή με τα «Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων» και στο «Μήλον της Έριδος».

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης, μαθητές και καθηγητές όλων των αποστολών, επισκέφθηκαν παραγωγικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πολωνικής πόλης, αλλά και να επισκεφθούν τη Βαρσοβία, όπου ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της και στο μουσείο της πολωνικής αντίστασης (museum of the Warsaw uprising).

Πολωνία 029Στην Πολωνία, λοιπόν, ολοκληρώθηκε μια διετής, πλούσια σε εμπειρίες και γνώσεις εκπαιδευτική σχολική σύμπραξη. Μαθητές και καθηγητές ήρθαν σε επαφή με διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών και αντάλλαξαν απόψεις, ενώ μέσω της αλληλοφιλοξενίας των παιδιών από τις οικογένειές τους, δόθηκε η δυνατότητα γνωριμίας με άλλες συνήθειες και διαφορετικούς τρόπους ζωής, και άρα με την αξία της διαφορετικότητας και τον σεβασμό της διαφορετικής κουλτούρας.

Πολωνία 037

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood