Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ανακηρύχθηκε «Ευρωπαίος Πολίτης της χρονιάς» για το 2016, επιτυγχάνοντας μια σπουδαία διάκριση μαζί με 49 ακόμη άτομα και φορείς από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ο αρτοποιός από την Κω Διονύσιος Αρβανιτάκης, και η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Η απόφαση της Επιτροπής του «Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη» να συμπεριλάβει στις οργανώσεις που διακρίθηκαν τη «Θετική Φωνή», μετά από πρόταση του ευρωβουλευτή του «Ποταμιού» Μιλτιάδη Κύρκου, στηρίχθηκε στο γεγονός ότι παρά το έντονο στίγμα που συνοδεύει το HIV/AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας έχει επιτύχει μέσα σε επτά χρόνια να αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο άνω των τετρακοσίων μελών και εξακοσίων πενήντα ενεργών εθελοντών, με δράσεις που στοχεύουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων, στην καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται, και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας, πάνω από 4.000 οροθετικά άτομα έχουν λάβει δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης, και περισσότεροι από 28.000 ωφελούμενοι έχουν εξεταστεί δωρεάν για HIV και ηπατίτιδες Β και C στην Κινητή Μονάδα και στις σταθερές δομές των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, η ομάδα εργασίας του Συλλόγου, έχει διανείμει στον δρόμο πάνω από 2.500.000 δωρεάν προφυλακτικά στον γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες, σε όλη την Ελλάδα.

Η Κίνηση Πολιτών “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο”, που ιδρύθηκε το 1998, συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, καταπολεμώντας την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και προσφέροντας βοήθεια. Την περίοδο 1.9.15 μέχρι 30.10.15 παρείχε βοήθεια σε 9.800 πρόσφυγες σύμφωνα με τα άρθρα 1, 6, και 18 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Διονύσιος Αρβανιτάκης έγινε διεθνές σύμβολο της ελληνικής αλληλεγγύης και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, καθώς ου μοιράζει κάθε μέρα δεκάδες κιλά ψωμί στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο νησί.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗΓια την απονομή του βραβείου θα διοργανωθεί δημόσια τελετή στο Γραφείο Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ η κεντρική εκδήλωση για όλους τους νικητές, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2016.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008, και αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα, δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων, που προάγουν στην πράξη τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.