του Δημήτρη Χαδόλια*

Οι μαχητές της καθημερινότητας αποφάσισαν να εμπιστευθούν τους διασήμους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διαχειριστούν την τύχη τους και να δώσουν λύση στα προβλήματά τους. Και ήταν πολύ θελκτικοί αυτοί οι διάσημοι, κατήγγειλαν τα πάντα, ήταν οι αγνοί της ιστορίας που με τις σάλπιγγές τους θα κατεδάφιζαν τα τείχη της Ιεριχούς που κρατούσε τον λαό μακριά από τη γη της επαγγελίας. Η πηγή της διασημότητάς τους προερχόταν από αγώνες, καταλήψεις, κινήματα, συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών κι άλλα πολλά που απαιτούν χρόνο τόσο που ίσως για να μπορεί να τον διαθέσει κανείς οφείλει να είναι αργόμισθος συνδικαλιστής ή πρόωρα συνταξιοδοτημένος δημόσιος υπάλληλος. Σε αυτούς τους διασήμους λοιπόν έδωσαν τα ηνία οι μαχητές, και ανέμεναν ο αγώνας της ζωής τους να είναι νικηφόρος.

Πρώτος ρίχθηκε στη μάχη ο έμπορος, ο οποίος είδε τις εισφορές και τη φορολογία του να εκτοξεύονται και έχασε την πρώτη μάχη.

Δεύτερη η νοικοκυρά, είδε τον ΦΠΑ στα περισσότερα είδη διατροφής να εκτοξεύεται στον υψηλό συντελεστή, και βλέποντας το καλάθι της κατάλαβε πως έχασε τη δική της μάχη.

Σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός πως ζούσε σε νησί, μια και οι διάσημοι είχαν ήδη αποδεχθεί την κατάργηση του μέτρου του μειωμένου φόρου προστιθέμενης αξίας. Η μητέρα διαπίστωσε πως το σχολείο των παιδιών της αποτελεί πια απλά τόπο φύλαξης που διώκει την αριστεία και διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα. Ο αγρότης γρήγορα διαπίστωσε πως οι ασφαλιστικές του εισφορές εκτινάχθηκαν.

Ο συνταξιούχος μετά την πρώτη μείωση 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ, αναμένει νέες γενναίες περικοπές για να κλείσει η διαπραγμάτευση που θα έπρεπε να έχει κλείσει ακριβώς πριν από ένα έτος.

Ο επιστήμονας-ελεύθερος επαγγελματίας τρέμει αναμένοντας το ποσό του ΕΦΚΑ που του καταλόγισαν, και διαπιστώνει ότι χάνεται και η δική του μάχη.

Το χορό των  ηττών διακόπτει ξαφνικά ο Κύπριος, που έχοντας διώξει τα εκεί αριστερά γκρουπούσκουλα και έχοντας βάλει  έναν κανονικό πρόεδρο στο τιμόνι της χώρας του, κερδίζει σιγά-σιγά τον δικό του αγώνα.

Αλλά φευ, νέα δεινή ήττα για την άνεργη η οποία βλέπει τις ελπίδες της να βρει εργασία να εξανεμίζονται μια και οι επενδύσεις έχουν βαλτώσει.

Οδυνηρή ήττα και για τον μικροκαταστηματάρχη του κέντρου της Αθήνας που μένει απροστάτευτος απέναντι στους ταραξίες (μέχρι και το τρόλεϊ του κάψανε προσφάτως).

Η νοσηλεύτρια διαπιστώνει πια πως καλείται να διαχειριστεί τρομακτικά αυξημένο όγκο εργασίας με τεράστιες ελλείψεις υλικών και προσωπικού σε νοσοκομεία που ο ετήσιος προϋπολογισμός τους είναι μικρότερος από ότι στα χρόνια των «προδοτών».

Καταρρακωμένος κι ο ιδιωτικός υπάλληλος που η συνεχιζόμενη ύφεση έκλεισε την επιχείρηση στην οποία δούλευε, έμεινε με τη δημόσια  προτροπή δημοσιογράφου της ΕΡΤ να κοιτάξει να διεκδικήσει κι αυτός μια θέση των 1.500 ευρώ.

Κέρδισαν λοιπόν οι διάσημοι, με επιμέρους σκορ 10-1, και συνεχίζουν να απολαμβάνουν το έπαθλο καρέκλας δηλώνοντας πως δεν θα δοθεί στο κοινό η ευκαιρία να τους απομακρύνει πριν το…2019.

Όσο για τους μαχητές, παρέλαβαν νέο μειωμένο αφορολόγητο και είναι υποψήφιοι για αποχώρηση από τη χώρα για μια καλύτερη ζωή.

Τόση ήταν η κατήφεια και η απογοήτευση στο στρατόπεδό τους, που κάποιος σκέφθηκε ακόμη και να καταταγεί…μισθοφόρος.

*ο Δημήτρης Χαδόλιας είναι ιατρός, μέλος της ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ.