Από χθες (15/2/2018) το διαδίκτυο γέμισε με δημοσιεύματα σχετικά με μια τουρκική άσκηση στον Έβρο. Σε πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Μερικά παραδείγματα: newsit.gr και thestival.gr

Και τι δεν διαβάσαμε στα σχετικά δημοσιεύματα:

  • Τουρκική άσκηση. Οι Τούρκοι διέβησαν τον ποταμό Έβρο.
  • Μεγάλης κλίμακας άσκηση στον ποταμό Έβρο ή δίπλα από τον ποταμό.
  • Αναπτύσσεται με τανκς και πεζικό ο τουρκικός στρατός στον Έβρο.

Τι όμως έχει συμβεί πραγματικά;

Η άσκηση ήταν μια συνηθισμένη εκπαίδευση διάβασης υδάτινου κωλύματος και συμμετείχαν 197 άτομα (τάγμα Köprücü) και 61 οχήματα. Πραγματοποιήθηκε στην πόλη Kırklareli (γνωστή ως Σαράντα Εκκλησιές) που βρίσκεται περίπου 60 – 70 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Ελληνικά σύνορα., σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκπαιδεύσεως πλωτών μέσων (μικρή τεχνητή λίμνη), εντός τουρκικού στρατοπέδου, δηλαδή εκεί που συνηθίζουν να πραγματοποιούν αυτές τις ασκήσεις – εκπαιδεύσεις.

Με συμμετοχή τόσο μικρού αριθμού ατόμων και σε χώρο εκπαιδεύσεως εντός στρατοπέδου, είναι πιθανότερο να μιλάμε για κάποια προγραμματισμένη εκπαίδευση στα πλωτά μέσα, παρά για άσκηση και ιδιαίτερα μεγάλη. Δηλαδή ό,τι ακριβώς κάνουμε και εμείς.

Δείτε και τα βίντεο από την «άσκηση»

http://blob:https%3A//www.dailymotion.com/124905a5-4383-48be-ad21-efa1e5f324b9

Οι ελληνικές ιστοσελίδες προτίμησαν να αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα με πηχυαίους τίτλους και να παρουσιάσουν τρομολαγνικά την είδηση από το να την προβάλουν στην πραγματική της διάσταση. Το αποτέλεσμα με τον τρόπο που προβλήθηκε η είδηση ήταν να τρομοκρατήσουν άνευ λόγου τους πολίτες.

Έτσι με βεβαιότητα μπορούμε να αναφέρουμε ότι:

  • Δεν ήταν κάποια μεγάλη άσκηση.
  • Δεν πραγματοποιήθηκε στον ποταμό Έβρο ή κοντά σε αυτόν.
  • Και, δεν αναπτύσσονται τουρκικά στρατεύματα στον Έβρο.

Με δυο λόγια, κάναμε την τρίχα τριχιά γιατί η τρομολαγνία πουλάει και φέρνει επισκεψιμότητα.

Πηγή: Ellinikahoaxes.gr