Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα L’ Espresso, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το κόμμα του τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι θα πρόκειται για «ένα κίνημα πανευρωπαϊκό».

«Τον Φεβρουάριο θα παρουσιάσω ένα κίνημα πανευρωπαϊκό, με έναν αντικειμενικό στόχο, ριζοσπαστικό: τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι θέλει να αποδείξει πως υπάρχει μια τρίτη εναλλακτική λύση μεταξύ όσων θέλουν να επιστρέψουν στο κουκούλι του έθνους-κράτους και σε εκείνους που αποδέχονται τις «αντιδημοκρατικές πολιτικές» των σημερινών ευρωπαϊκών θεσμών.

Στη συνέντευξή του – το πλήρες κείμενο της οποίας θα δημοσιευτεί την Πέμπτη – αναφέρει ακόμη ότι τα «δρακόντεια» μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με τη συμφωνία του καλοκαιριού είχαν μεταξύ άλλων ως στόχο να αποτραπεί μια νίκη του Podemos στην Ισπανία.

Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ευτυχής με τα θετικά αποτελέσματα του αριστερού, αντιθεσμικού Podemos στις ισπανικές εκλογές, και εκτιμά ότι σε περίπτωση που το κίνημα του Πάμπλο Ιγκλέσιας εισέλθει στην κυβέρνηση, δεν θα κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στους εταίρους του.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης επικρίνει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι όσον αφορά την επίθεση στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. “Αν ήταν πραγματικά αντίθετος στην πολιτική του Βερολίνου, τότε δεν θα είχε ασκήσει πιέσεις στον Τσίπρα να παραδοθεί στις απαιτήσεις της τρόικα. Το θάρρος και οι πραγματικές προθέσεις αποκαλύπτονται στην κορύφωση της μάχης, όχι μετά”.